Запуск зонда NASA «Психея» відкладено на два місяці через збій у програмному забезпеченні

    77

    У NASA повідомили , що запланований на 1 серпня запуск зонда Psyche (Психея) до однойменного астероїда відкладено мінімум до 20 вересня. Залізно-нікелевий астероїд шириною 226 км є «зародком» планети у вигляді протопланетного ядра. Зонд вивчатиме його будову і склад — це найцінніша інформація про ранню еволюцію планет земного типу і не тільки.

    Зонд “Психея” проходив складання в Лабораторії реактивного руху NASA (JPL) у Південній Каліфорнії. Там же він пройшов всебічне тестування систем взимку та навесні цього року, а на початку травня був доставлений до Космічного центру ім. Кеннеді, для фінальної перевірки та встановлення на ракету-носій SpaceX Falcon Heavy. Як з’ясувалося в ході тестування бортового обладнання зонда, програмне забезпечення, що управляє космічним апаратом, працює не так, як заплановано.

    Фахівці NASA поки не знають причини проблеми, що спричиняє неправильну роботу програмного забезпечення. Але вони сподіваються розібратися з нею протягом наступних тижнів. Час на пошук та усунення несправності вибрано із запасом, що дозволяє сподіватися на не надто тривалу затримку із запуском.

    Зонд «Психея» цікавий не лише своїм завданням досліджувати протопланетне ядро ​​на орбіті між Марсом і Юпітером. Він цінний також своєю конструкцією. Близько 80% обсягу зонда — це електрична (плазмова) силова установка, яка вперше буде відправлена ​​у далеку космічну подорож за орбіту Місяця. Ще одним технологічним новаторством зонда стане дослідна лазерна установка для далекого космічного зв’язку (DSOC). Хочеться, щоби все це долетіло куди треба і як треба.

    Джерело: nasa.gov