Екіпаж комерційної місії Ax-1 затримається на МКС до неділі

    381

    Чотирьом приватним астронавтам місії Axiom Space 1 доведеться провести на Міжнародній космічній станції на кілька днів більше, ніж планувалося.

    Згідно з новим графіком, вони зможуть повернутися на Землю лише у неділю, 24 квітня. Спочатку планувалося зробити це ще 19 квітня, але через погану погоду в місці посадки капсули, що спускається, від цієї ідеї довелося відмовитися. Водночас затримається надсилання чергового професійного екіпажу на МКС.

    За даними Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США, корабель SpaceX Crew Dragon з членами місії Ax-1 на борту повинен відстикуватися від МКС 23 квітня о 20:35 за північноамериканським східним часом. Ця капсула повинна наводитися в районі узбережжя Флориди 24 квітня о 13:46 за місцевим часом. Проте не можна виключати, що новий графік NASA буде зміщений у разі погіршення погодних умов біля берегів Флориди.

    “Ми продовжимо стежити за погодою в районі приводнення аж до відстиковки, щоб забезпечити прийнятні умови для безпечного повернення астронавтів місії Ax-1 на кораблі Dragon”, – йдеться у повідомленні NASA.

    У відомстві також зазначили, що на МКС достатньо запасів для членів місії Ax-1, а також решти екіпажу станції, що складається із семи осіб.

    Зазначимо, що через затримку повернення місії Ax-1 NASA довелося відкласти доставку на МКС чергової партії астронавтів. Йдеться про місію Crew-4, в рамках якої три астронавти NASA та один астронавт Європейського космічного агентства будуть доставлені на МКС за допомогою ракети SpaceX Falcon 9 та корабля Dragon.

    Згідно з новим планом, екіпаж Ax-1 повернеться на Землю у неділю, 24 квітня. Не менше двох днів знадобиться NASA для аналізу даних та підготовки до реалізації місії Crew-4, запуск якої відбудеться не раніше 26 квітня. При цьому NASA не виключає, що пуск буде перенесено на 27 чи 28 квітня.

    Джерело: space.com