США починає підготовку операторів бойових супутників — їх тренуватиме штучний інтелект

    157

    США не приховують, що ведуть підготовку до силового протистояння у космосі. Нещодавно створені Космічні сили США та запущені програми розробки зондів для активного патрулювання навколоземного простору до орбіти Місяця та за її межами.

    Крім розробки апаратної частини необхідно опрацьовувати сценарії протидії та навчати операторів бойових супутникових систем. Для цього вирішено використовувати ШІ та навчання за допомогою гри у стилі «Захоплення прапора».

    Дослідницький центр HRL Laboratories компаній General Motors та Boeing створили проєкт Artificial Intelligence Opponents for Contested Space (AIOCS) зі створення ШІ-програми, яка допоможе навчити операторів управління космічними апаратами та стеження за ними у майбутніх спірних космічних операціях. Фактично HRL Laboratories створить ШІ-противника та близьке до реального середовища оперування об’єктами.

    «Гра, яку ми використовуємо для проєкту – це “захоплення прапора”, в якій одна команда намагається перетнути поле, захопити прапор протилежної команди та повернутися з ним на свій бік, не поміченою. Ми організували таку саму гру, тільки вона проходить на орбітах навколо Землі з використанням відповідної астродинаміки руху. Прапори знаходяться на супутниках, які не можуть маневрувати і повинні залишатися на своїй початковій орбіті протягом усієї гри», – сказав Діпак Хосла (Deepak Khosla), головний дослідник HRL.

    Операції на орбіті розрізняються по фазах і можуть тривати тижнями, але у найспекотніші моменти можуть скоротитися до днів і годин. При цьому супутники обмежені у паливі, інерційні і мають масу інших особливостей у процесі управління, включаючи затримки сигналів. До речі, ШІ у грі буде не лише супротивником. Розробники намагатимуться надати йому аналітичні функції, щоб з безлічі варіантів пропонувати операторам найбільш зважені кроки та прискорити час прийняття правильного рішення.

    «Космос — це перевантажена та спірна сфера, яка має вирішальне значення для національної безпеки, громадянського освоєння та комерційного розвитку США та всього світу. Розвиток можливостей безпечного та надійного автономного управління супутниковими угрупованнями в межах домену, навіть у спірній зоні, є зростаючою потребою Космічних сил США», — сказав Бенджамін Сейберт (Benjamin Seibert), керівник місії AFRL з космічного управління.

    Джерело: hrl.com