У Франції знайшли найраніший слід людини у Західній Європі

    345

    У гроті Мандрен (Франція) під час розкопок виявили кутній зуб людини. Аналіз показав, що він належав дитині Homo sapiens, яка жила 54 тисячі років тому, повідомляє Science Advances.

    Грот Мандрен розташований у долині Рони. Дослідження проводилося під керівництвом експертів із Університету Тулузи.

    Вчені зазначили, що це найдавніше свідчення присутності людини у Західній Європі. Попередні артефакти датувалися 45 тисячами років тому.

    Грот Мандрен – дуже незвичайне місце, яке поперемінно займали предки сучасної людини (Homo sapiens) та неандертальці. Так, шар Е, де виявили зуб дитини, розташований між культурними шарами зі слідами неандертальців.

    “Знахідки в печері показують несподівано складну послідовність перебування гомінідів у долині середньої Рони”, – зазначив фізичний антрополог Кріс Стрінгер.

    Десятки тисяч років тому долина була важливим природним коридором, що з’єднував Середземноморський басейн зі степами Північної Європи. Мігруючі племена Homo sapiens, освоюючи нові регіони, зустрічалися з неандертальцями, які вже живуть у Європі.

    Довгий час вважалося, що присутність наших предків спричинила швидке вимирання інших гомінідів. Але, як показують нові дані, вони протягом довгого часу успішно існували пліч-о-пліч.

    Вчені ідентифікували останки щонайменше семи людей у ​​12 археологічних шарах печери Мандрін – шести неандертальців та однієї сучасної людини. Поряд із кутнім зубом дитини вони також виявили кам’яні знаряддя так званої «неронської промисловості», яка є унікальною для долини Рони.

    Ці артефакти раніше ставили дослідників у глухий кут, оскільки були перемішані з виробами характерної для неандертальців мустьєрської культури. Виявлення останків Homo sapiens вперше дозволило пов’язати наш вигляд із цими знаряддями.

    «Знахідки в Мандрені справді захоплюючі і є ще одним шматочком головоломки про те, як і коли сучасні люди прибули до Європи», – зазначив професор Стрінгер.