У Нідерландах виявили нову, більш активну форму ВІЛ

    91

    Вчені заявили про виявлення раніше невідомого варіанта ВІЛ у Нідерландах. Він викликає швидший прогрес захворювання, повідомляє Science.

    Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) руйнує імунні клітини CD4 в організмі, внаслідок чого кількість цих клітин різко падає. За відсутності терапії в інфікованої людини розвивається СНІД. Дослідження показали, що у людей з новим варіантом ВІЛ рівень CD4 знижується приблизно вдвічі швидше, ніж при зараженні іншими штамами.

    Новий варіант вірусу отримав назву VB. Вчені зазначили, що без лікування інфекція переросте у СНІД уже через два-три роки після початкової постановки діагнозу. У людей старшого віку прогрес може статися ще швидше. За інших версій вірусу цей термін становить шість-сім років.

    Вчені Оксфордського університету виявили, що, на щастя, новий варіант ВІЛ добре піддається антиретровірусній терапії.

    «Для людини, яка отримала успішне лікування, руйнування імунної системи припиняється, і вона перестає передавати вірус іншим людям», – наголосив старший науковий співробітник у галузі статистичної генетики та динаміки патогенів Кріс Ваймант.

    Новий варіант вірусу було відкрито завдяки проєкту BEEHIVE, створеному для вивчення генетичних особливостей вірусу. Команда вчених виявила 17 людей, інфікованих “особливим” варіантом ВІЛ. Усі вони мали напрочуд високі концентрації вірусу в крові на ранніх стадіях зараження – від шести місяців до двох років після встановлення діагнозу. П’ятнадцять інфікованих були вихідцями з Нідерландів, один – зі Швейцарії та один – із Бельгії.

    Новий варіант відноситься до генетичного підтипу B, групи вірусів ВІЛ, що найчастіше зустрічаються в Європі та США. Вчені проаналізували дані жителів Нідерландів, яким був поставлений діагноз ВІЛ у період з 1981 по 2015 роки, та виявили там ще 92 особи з варіантом VB. Вірусне навантаження у всіх цих пацієнтів було в 3,5-5,5 раза вищим, ніж у людей, інфікованих іншими штамами підтипу B.

    Експерти поки що не змогли визначити причину підвищеної вірулентності цього варіанту вірусу. Вони виявили, що його геном містить безліч мутацій.

    Генетичний аналіз показав, що VB, ймовірно, з’явився наприкінці 1980-х або 1990-х років у Нідерландах. Тоді антиретровірусна терапія тільки з’явилася. Більшість пацієнтів не отримували лікування, що забезпечило велику популяцію вірусів та можливості для їх мутації.

    Вчені також виявили, що кількість пацієнтів із цим варіантом вірусу неухильно зростала до 2008 року, а потім почала знижуватися. Очевидно, це пов’язано із зусиллями європейських країн щодо припинення поширення ВІЛ.



    • інші новини