Експерт: український супутник загубився одразу після запуску

    19971

    Запущений уперше за 11 років український супутник «Січ-2-30», ймовірно, загубився. Відповідну думку на своїй сторінці у Facebook висловив колишній позаштатний радник голови Державної космічної агенції (ДКА) України Андрій Колесник.

    За словами фахівця, український супутник, як і раніше, не ідентифікований, хоча, за угодою між Києвом та Вашингтоном, підписаною у серпні 2021 року, Сполучені Штати вже мали занести його до бази.

    Інформація про супутник розміщується на спеціальному сайті після того, як об’єкти виходять в космічний простір. Ідентифікація, як зазначив експерт, відбувається або власником об’єкта, якщо він добровільно бажає розкрити деталі траєкторії його космічних об’єктів, або у межах існуючих домовленостей.

    Колесник вважає, що у цьому випадку виникли проблеми зі зв’язком.

    «З супутником немає сталого зв’язку, тому надати інформацію американській стороні щодо розширених параметрів його руху для повної ідентифікації неможливо», – пояснив він.

    Нагадаємо, 13 січня американська компанія SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9 зі 105 супутниками із 20 країн, зокрема, українським «Січ-2-30».