Вчені виявили нову екзопланету завбільшки як половина Юпітера

    630

    Міжнародна група астрономів виявила на відстані десятків тисяч світлових років екзопланету OGLE-2014-BLG-0319Lb масою наполовину меншою за Юпітер, яка обертається навколо М-карлика. Про це повідомляється у статті, опублікованій у репозиторії препринтів arXiv.

    Екзопланету було знайдено завдяки методу мікролінзування, який полягає у відстеженні раніше невидимих ​​транзієнтів (які змінюють яскравість об’єктів). Яскравість об’єкта посилюється, коли на його тлі проходить масивний об’єкт, діючий як гравітаційна лінза. Це дозволяє астрономам виявляти об’єкти, які не випромінюють світла або випромінюють дуже мало.

    Подія мікролінзування OGLE-2014-BLG-0319 була зареєстрована 21 березня 2014 року колаборацією OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) та командою MOA (Microlensing Observations in Astrophysics). Проте лише нещодавно вчені проаналізували сигнал, отримавши свідчення про існування об’єкта планетарної маси. Зазвичай, такі сигнали допускають кілька інтерпретацій.

    Астрономи визначили найімовірнішу модель, згідно з якою нова екзопланета має масу близько 0,49 маси Юпітера і обертається навколо батьківської зірки на відстані приблизно 3,49 астрономічної одиниці. Сама зірка є червоним карликом з масою близько 0,47 маси Сонця і знаходиться на відстані 25,2 тисячі світлових років.