Знайдено перші докази наявності води на Місяці

    105

    Міжнародна група вчених уперше одержала прямі докази наявності води на Місяці. У дослідженні використовувалися дані апарату «Чан’е-5», що спускається, повідомляє Science Advances.

    Космічний апарат «Чан’е-5» приземлився на одному з наймолодших базальтових скупчень Місяця. Він зібрав понад 1700 зразків, які потім були доставлені на землю.

    Перед відбором проб місячний мінералогічний спектрометр (LMS) на борту зонда виміряв спектральне відображення реголіту та інших навколишніх порід, надавши вченим рідкісну можливість проаналізувати склад поверхні Місяця. У переданих ним даних вчені виявили сигнали, що свідчать про наявність води.

    Цікаво, що за останні десятиліття було проведено багато орбітальних спостережень та аналізів проб. Багато з них вказували на присутність води у вигляді гідроксилу та/або Н2О. Але досі не проводилося жодних прямих вимірів на поверхні Місяця.

    Нове дослідження показало, що місячний ґрунт на місці посадки «Чан’е-5» містив щонайменше 120 частин на мільйон води. Очевидно їх приніс сонячний вітер. Ці показники відповідають попереднім аналізам доставлених на Землю зразків місячної речовини.

    На місці посадки також знайшли фрагмент пористої породи з більш високим вмістом води – близько 180 частин на мільйон. Вчені встановили, що його викинуло з глибоких верств. Вони припустили, що в надрах Місяця є ще одне джерело води, не пов’язане із сонячним вітром.