Вчені: глобальне потепління прискорило найбільшу течію планети

    97

    Зміни клімату на Землі вплинули на Антарктичну циркумполярну течію, також відому як перебіг Західних вітрів. Ця поверхнева океанська течія довжиною близько 30 тисяч кілометрів, яка проходить через усі меридіани, повідомляє Nature Climate Change.

    Ця течія омиває береги Антарктиди, не дозволяючи теплій воді проникати до крижаного щита. Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго зібрали та проаналізували дані з трьох тисяч надводних і підводних буйків і виявили, що останнім часом течія поводилася по-іншому.

    Дослідження показало, що тридцять років тому потік почав прискорюватись. З 1990 року і швидкість, і обсяг води, що переноситься, зросли на 2-3%. Вчені пов’язали це зі зростанням інтенсивності західних вітрів, а також зі змінами в русі глибинних шарів води.

    Південний океан поглинає все більше тепла, тому різниця температур між теплими та холодними шарами стає дедалі явнішою. Це впливає на характер течії, а також обмін енергією та поживними речовинами між Південним океаном та іншими водними регіонами планети.

    В результаті, наголосили вчені, до Південного полюса надходитиме більше тепла. Це може позначитися на стані найбільшого на планеті Антарктичного крижаного щита.

    Раніше вчені встановили, як антарктичні риби реагують на підвищення температури. Їхня поведінка виявилася страшною.