Астрономи відкрили найближчу до Землі пару надмасивних чорних дірок

    275

    Використовуючи Дуже великий телескоп Європейської Південної обсерваторії (VLT ESO), астрономи виявили найближчу до Землі пару надмасивних чорних дірок, що коли-небудь спостерігалися. Ці два об’єкти обертаються дуже близько один до одного і зрештою зіллються в одну гігантську чорну дірку, повідомляє Astronomy&Astrophysics.

    Вчені змогли визначити маси об’єктів, оцінивши, як гравітаційне тяжіння чорних дірок впливає на рух зірок навколо них. Дослідження показало, що більша діра має масу, що майже в 154 мільйони разів перевищує масу Сонця, у той час, як її супутник становить 6,3 мільйона сонячних мас.

    Дослідники вперше змогли виміряти масу чорних дірок у такий спосіб. Це стало можливо завдяки близькості системи до Землі.

    Вчені й раніше вважали, що в Чумацькому Шляху можуть бути надмасивні чорні дірки. Але виявити їх було дуже непросто, оскільки вони не випромінюють високоенергетичного випромінювання. Нове відкриття показує, що в локальному Всесвіті можуть бути й інші чорні дірки, які «чекають, щоб їх відкрили».

    «Це може збільшити загальну кількість надмасивних чорних дірок, відомих у локальному Всесвіті, на 30 відсотків», – йдеться у тексті наукової роботи.

    Вчені вважають, що зможуть отримати нові відомості про надмасивні чорні діри за допомогою надзвичайно великого телескопа ESO (ELT), який почне працювати наприкінці цього десятиліття в пустелі Атакама в Чилі. Раніше стало відомо, що диски навколо чорних дірок здатні накопичувати метали. До цих металів входить і золото.