Поруч з Чумацьким Шляхом знайшли скупчення зі 100 чорних дір

    195

    Астрономи виявили скупчення з більш ніж 100 чорних дір, що обертаються навколо Чумацького Шляху. Маса кожної з них у 20 разів перевищує сонячну, повідомляє Nature Astronomy.

    Об’єкти розташовані всередині зоряного скупчення Palomar 5. Вік скупчення становить 10 мільярдів років, воно обертається навколо нашої галактики на відстані 800 тисяч світлових років від Землі.

    Palomar 5 містить в три рази більше чорних дір, ніж можна було очікувати. Вчені також помітили в ньому так звані приливні потоки: тонкі «струмені» зірок, які тягнуться за скупченням. Ймовірно, вони також пов’язані з чорними дірами.

    Комп’ютерне моделювання показало, що спочатку Palomar 5 містив меншу частку чорних дір. Але з часом зірки покидали скупчення, і гравітація чорних дір сприяла цьому процесу.

    Учені зробили висновок, що скупчення повністю розчиниться через мільярд років. Перед своїм кінцем воно буде повністю складатися з чорних дір. На думку астрономів, така ситуація не унікальна.

    «Ми вважаємо, що багато подібних скупчень, в яких переважають чорні діри, вже розпалися в припливах Чумацького Шляху», – зазначили автори дослідження.

    Від таких утворень залишилися тонкі зоряні потоки, які неодноразово бачили в межах галактики. Вчені відзначили, що відкриття важливе для розуміння освіти кульових скупчень, початкових мас зірок і еволюції масивних світил. Воно також дозволить краще зрозуміти природу гравітаційних хвиль.

    Раніше вчені знайшли найближчу до Землі чорну діру. Вона розташована в сузір’ї Єдинорога.



    • інші новини