Біологи оживили тварину, заморожену 24 тисячі років тому

    4167

    Давні коловертки успішно розмножувалися після “воскресіння” і змогли пережити і повторне замороження, на відміну від сучасних родичів.

    Біологи оживили декількох черв’яків-коловерток, які провели у вічній мерзлоті близько 24 тисяч років. Нове дослідження було опубліковане в журналі Current Biology, пише ScienceDaily.

    Як відомо, коловертка – одна з найбільш примітивних багатоклітинних тварин, що вирізняється неймовірною живучістю. Вона може переносити тривалі посухи і зниження температури, “висушуючи” себе.

    Попередні досліди показали, що бделоідні коловертки, які мешкають в північних регіонах Росії, можуть ожити через шість-десять років існування в замороженому ґрунті.

    Біологи з РФ, США, Німеччини та Чехії виявили кілька життєздатних коловерток в зразках вічної мерзлоти, зібраних на глибині в 3,5 метра біля берегів східноякутської річки Алазея. Радіовуглецевий аналіз показав, що вік мерзлоти становить 24 тисячі років.

    Після “воскресіння” коловертка, що належить до роду Adineta, могла розмножуватися партеногенезом, а також успішно пережила повторне замороження.

    Вчені припустили, що стародавні родичі коловерток виробили якийсь захисний механізм, вивчення якого допоможе дізнатися, як захистити тканини людини або інших ссавців від руйнування при їхньому заморожуванні.