Легендарна фотографія чорної діри стала чіткішою і поповнилася деталями

    1570

    Вчені зробили ще ряд відкриттів за минулі два роки.

    З моменту отримання астрономами першої в історії фотографії чорної діри пройшло майже два роки. При цьому дані, що послужили фундаментом для створення фотографії, були отримані ще у 2017 році, тобто на їх обробку пішло два роки.

    І ще два роки знадобилося, щоб доповнити ту саму фотографію новими подробицями.

    По-перше, фотографія стала більш деталізованою. По-друге, фото представлене в поляризованому світлі. По-третє, і це вже важливо для вчених, у чорної діри виявили сильне магнітне поле, структуру якого і можна бачити на новому фото. Само собою, раніше наявність сильно намагніченого газу навколо таких об’єктів було передбачено безліччю моделей і побічно підтверджено різними спостереженнями, але тепер це підтвердили і завдяки даним Event Horizon Telescope (EHT). Крім того, вчені припускають, що магнітні поля у внутрішньому краї акреційного диска навколо чорної діри досить сильні, щоб відштовхувати гарячий газ і допомагати йому чинити опір жахливій ​​гравітації об’єкта.

    До слова, побічним продуктом подальшого вивчення даних стало визначення вченими кількості речовини, що поглинає чорна діра в серце Messier 87. Виявилося, що це всього лише близько 0,001 маси Сонця в рік.