Зловмисники можуть отримати доступ до смартфона за допомогою ультразвуку

    1168

    Смартфони здатні «чути» ультразвукові хвилі, хоча люди не сприймають ці частоти.

    Команда дослідників з Вашингтонського університету використовувала цю можливість для злому Google Assistant і Siri на смартфонах. Команда успішно використовувала ультразвукові хвилі, щоб змусити голосових помічників виконувати різні дії: здійснювати виклики, фотографувати, отримувати паролі в текстових повідомленнях і налаштовувати гучність.

    Смартфони просто клали на столи, а ультразвукові хвилі передавалися по їх поверхні. Дослідники кріпили мікрофон (щоб почути відповіді асистента) і п’єзоелектричний перетворювач під стіл і за допомогою програмного забезпечення Surfing Attack генерували відповідні сигнали.

    Дослідники протестували 17 телефонів і з’ясували, що атака спрацювала на 15-ти пристроях: Google (Pixel 1, Pixel 2, Pixel 3), Motorola (G5, Z4), Samsung (Galaxy S7, Galaxy S9), Xiaomi (Mi 5, Mi 8, Mi 8 Lite) і Apple (iPhone 5 / 5s / 6 Plus / X). Вони особливо відзначили, що атака спрацювала навіть проти смартфонів в силіконових чохлах.

    Команда також перевірила Huawei Mate 9 і Samsung Galaxy Note 10 Plus, але виявила, що вони не схильні до злому. Вважається, що проти злому допомогли вигнуті задні кришки цих смартфонів — вони зменшили площу поверхні, яка дотикалася столу.

    Для захисту пристроїв від подібних атак дослідники рекомендують використовувати товстіші чохли або класти телефон на скатертину. Також рекомендується відключити активацію голосового помічника при заблокованому екрані.

    Джерело: Android Authority



    • інші новини