Пісні страви — це не тільки овочеві салати та каші, бо навіть харчування з обмеженнями має бути різноманітним і збалансованим. Готуйте різні супи, додайте в раціон бобові, горіхи, продукти з рослинними білками. Якщо у вас закінчуються ідеї, які пісні страви приготувати, збережіть цю добірку!
Особливості Великого посту
До свята Воскресіння Хрестового триває Великий піст, під час якого відмовляються від деяких категорій їжі, шкідливих звичок та проводять час у молитві. Саме цей період — для розкаяння, роздумів, піст означає духовний стан, а не тільки відмову від їжі. У 2025 році триває Великий піст 40 днів із третього березня до 19 квітня, а 20 квітня уже відзначаємо Великдень.
Приходити до посту слід поступово: не вводьте усі обмеження водночас, порадьтеся з вашим лікарем. Великодній піст довготривалий та суворий: під забороною м’ясо, молочні продукти, яйця, риба, алкоголь. Іноді виключають ще й будь-яку олію у вівторок і четвер.
Зберігайте прості рецепти, які знадобляться в період Великого посту, для вегетаріанських страв або як експеримент, коли вдома не вистачає деяких інгредієнтів.
Тонкі млинці на мінералці

Тонкі млинці — основа для будь-яких начинок. Додайте всередину гриби, томати чи інші овочі, банани та горіхи, мед чи шоколад — і смачний сніданок готовий.
Інгредієнти:
- 250 г борошна.
- 400-500 мл мінеральної води газованої.
- 1 ст.л. цукру.
- Дрібка солі.
- Дрібка соди.
- 2 ст.л. олії.
Приготування:
- Змішайте у мисці борошно, сіль, цукор, соду, олію.
- Поступово вливайте мінеральну воду та перемішуйте тісто до рідкої консистенції. Можна перебити міксером, аби точно не було грудочок.
- Обсмажуйте на сковороді великого діаметра на середньому вогні по кілька хвилин із кожного боку.
- Начинку для млинців можна зробити із фруктів та ягід, перетертого маку з родзинками, овочів, грибів і подавати.
Пісний борщ із квасолею

Український борщ настільки універсальний, що його можна готувати з різними видами м’яса, рибою, грибами чи узагалі тільки з овочів та мінімальної кількості олії. Будь-який вид буде смачним!
Інгредієнти:
- 150 г червоної квасолі.
- 1 буряк.
- 1 морквина.
- 0,5 болгарського перцю.
- 2-3 картоплини.
- 200 г білокачанної капусти.
- 1-1,5 ст.л. томатної пасти.
- 1 ч.л. оцту.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Квасолю залийте холодною водою на 4 години або на ніч. Можна використати і готову консервовану.
- Усі овочі почистьте і помийте.
- Приготуйте засмажку. Буряк, моркву натріть, болгарський перець наріжте кубиками. Розігрійте сковороду з олією та обсмажте овочі на середньому вогні при перемішуванні 5 хвилин. Тоді додайте томатну пасту і тушкуйте декілька хвилин до м’якості овочів, додайте оцет.
- Поставте закипати в каструлі 2 л води. Картоплю наріжте кубиками та закидайте варитися. Тим часом нашаткуйте капусту й також додайте до каструлі. Всипте квасолю. Посоліть бульйон та варіть усе разом до м’якості картоплі.
- Укінці приготування додайте засмажку, доведіть борщ до кипіння і вимкніть нагрів. Подавайте з подрібненим часником, кропом чи іншою зеленню.
Батончик із чорносливу та горіхів

Енергетичні батончики з кількох інгредієнтів стануть у пригоді не тільки в період посту. Готуйте як здоровий перекус для дітей, на роботу, в мандрівки. Щоб зручно брати батончики з собою, кожен можна обгорнути в пергамент.
Інгредієнти:
- 100 г вівсянки.
- 1 невеликий банан.
- 50 г чорносливу.
- 50 г родзинок.
- 50 г кураги.
- 100 г горіхів.
- 50 г меду.
Приготування:
- Сухофрукти та горіхи промийте і посушіть. Поріжте їх на невеликі часточки або перебийте блендером.
- Банан почистьте і потовчіть. Додайте вівсяні пластівці, мед, горіхи, сухофрукти. Маса має вийти не надто сухою: за потреби додайте більше меду та банану.
- Викладіть суміш на деко, вистелене пергаментом. Розрівняйте однаковим шаром і запечіть при 150°C 20 хв. Тоді дайте охолонути та розріжте корж на порційні батончики.
Місо суп із соєвим сиром тофу

Популярний серед веганів рослинний сир тофу можна смажити, запікати, додавати до локшини та салатів. Ситний гарячий азійський суп допоможе швидко надати тофу смаку.
Інгредієнти:
- 100 г сиру тофу.
- 1 ст.л. місо пасти.
- 2 ст.л. соєвого соусу.
- 15 г водоростів вакаме.
- 1 ч.л. кунжуту.
- 1-2 пера зеленої цибулі.
Приготування:
- Закип’ятіть пів літра води, додайте туди водорості вакаме і прокип’ятіть хвилину-дві. Додайте соєвий соус та місо пасту, розмішайте.
- Сир тофу наріжте кубиками, викладіть на дно піали.
- Залийте тофу бульйоном, посипте кунжутом, подрібненою зеленою цибулею та смакуйте.
- Можна також додати варену локшину, сушені чи свіжі гриби шиїтаке або рибу в дні, коли вона дозволена у піст.
Чіа-пудинг із кокосовим молоком

Кокосове молоко — це м’якоть кокоса та вода, тож у піст його можна використовувати, як і соєве, мигдалеве, рисове чи вівсяне. А насіння чіа допоможе поповнити запаси білків та необхідних амінокислот.
Інгредієнти:
- 4 ст.л. чіа.
- 1 ст.л. кокосової стружки.
- 250 мл кокосового молока.
- 1 ст.л. меду.
- 1 банан.
Приготування:
- Змішайте чіа, кокосову стружку, мед на дні великої склянки або миски. Чіа збільшується в розмірі у 10 разів, тож треба залишити простір.
- Залийте суміш кокосовим молоком. Перемішайте через 15 хвилин.
- Накрийте склянку харчовою плівкою та поставте майбутній пудинг у холодильник на ніч або хоча б 2-3 години.
- Прикрасьте шматочками банана та смакуйте.
Лобіо

Традиційна грузинська страва перетворює просту й прісну квасолю на запашну повноцінну страву. Готується страва дуже швидко, особливо якщо сиру квасолю замочити у воді на ніч.
Інгредієнти:
- 250 г квасолі.
- 1 маленька цибулина.
- 1 морквина.
- 3 волоські горіхи.
- 2 зубчики часнику.
- 1 ст.л. томатної пасти (або аджики)
- 1 ст.л. олії.
- 0,5 ч.л. червоного перцю.
- Пучок кінзи або петрушки.
Приготування:
- Квасолю залийте холодною водою на 4 години або на ніч. Тоді поставте варитися до готовності.
- Цибулю почистьте і наріжте кубиком. Моркву почистьте і натріть. Часник почистьте.
- Розігрійте пательню, влийте олію та на середньому вогні обсмажте 4-5 хвилин цибулю та моркву, додайте часник, пропустивши його через прес.
- Додайте до засмажки томатну пасту, перець (мелений або свіжий) та зварену квасолю, тушкуйте усе разом 10 хвилин. Лобіо має бути рідкуватим: додайте 100 мл води, у якій варилася квасоля.
- Горіхи почистьте, подрібніть ножем чи блендером.
- Додайте до лобіо горіхи та подрібнену зелень і подавайте.
У період посту додавайте в раціон гречку, гриби, морську капусту, чорний шоколад, ягоди та фрукти, горіхи. І не хвилюйтеся, коли дотримуватися обмежень не виходить. Найкраща ідея у Великий піст — не лихословити, налагодити стосунки з рідними, робити добрі справи та вчитися смирення. Часто ці рекомендації виконати навіть складніше! А щодо їжі — спробуйте бодай один із рецептів, щоб додати у щоденне меню нові страви.