У давнину наші бабусі фарбували крашанки, робили писанки, крапанки й дряпанки за допомогою простих натуральних фарб і воску, декорували листочками й візерунками. Зараз стало популярним фарбувати яйця на Великдень натуральними інгредієнтами, бо цей спосіб безпечний та екологічний. Та й кухню не доведеться відмивати днями, як після насичених фарбників із пакетика.
Найкраще фарбують крашанки цибулеве лушпиння, каркаде, синя капуста, буряк, куркума та кава. Також можна використовувати шпинат, різну свіжу зелень, чорницю, бузину, паприку та інші барвники.
Перший крок — підготувати яйця до фарбування
Яйця обирайте чистого білого кольору, без тріщинок і пошкоджень, тоді крашанки й писанки якісно, однорідно пофарбуються. А ще — довше протримаються у великодньому змаганні, чия крашанка міцніша. Не хвилюйтеся через маркування, воно змиється під час варіння й протирання шкарлуп оцтом.
Дістаньте яйця з холодильника, до варіння вони мають дійти кімнатної температури. Помийте їх з миючим засобом. Яйця зваріть круто упродовж 8 хвилин. Тоді злийте воду, залийте холодною водою та залиште охолодитися. Наступний крок — протріть кожне яйце ватним диском із оцтом, або занурте в оцет на кілька секунд, щоб знежирити шкарлупки. Тепер яйця готові перетворитися на великодні крашанки.
Каркаде — сіро-блакитний колір
Яйця покладіть у каструлю, всипте 2-3 ст.л. чаю каркаде, додайте 1 ст.л. оцту, 1 ст.л. солі, залийте водою, щоб вона покривала яйця, і проваріть 5 хвилин. Залиште яйця на годину в каркаде. Колір вийде сірим, сіро-блакитним.
Куркума — жовтий колір
Куркуму (2-3 ст.л. на 500 мл води) розчиніть у воді, додайте 1 ст.л. оцту, дайте охолонути. Занурте яйця і залиште на годину. У куркумі можна яйця одразу зварити.
Цибулеве лушпиння — коричневий колір
Традиційний і найпопулярніший спосіб пофарбувати яйця натуральними барвниками — це зварити їх у лушпинні від цибулі. У цьому випадку можна використовувати не тільки білі, а й коричневі яйця.
Насипте якнайбільше шкірок цибулі до каструлі, додайте 1 ст.л. оцту, проваріть пів години, залиште настоятися на кілька годин чи на ніч. Тоді у відвар покладіть яйця, проваріть 10 хвилин та залиште на годину чи довше фарбуватися.
Щоб отримати візерунки на яйцях, прикладіть різні листочки до кожного яйця до початку варіння, вкладіть у панчоху, туго притискаючи і зав’язуючи кожне яйце. Використовуйте гілочки петрушки, кропу, смородини, лікарські трави, щоб отримати красиві малюнки.
Також саме з «цибулевих» яєць можна створити дряпанки — після фарбування залиште яйця обсушитися. Тоді ножем або товстою голкою видряпуйте лінії, візерунки.
Буряк — рожевий колір
1-2 великих буряки натріть, залийте водою, щоб покривала шматочки, додайте 2 ст.л. оцту і закип’ятіть. 5-7 хвилин проваріть, тоді зцідіть відвар. Опустіть яйця у фарбник і залиште на пів години.
Синя капуста — ніжно-блакитний колір
Пів капустини наріжте, залийте водою в каструлі, додайте 1 ст.л. солі та варіть 30 хв на малому вогні. Тоді дайте трохи охолонути суміші та занурте яйця у відвар на годину.
Більше кольорів
У всіх способах з натуральними барвниками можна експериментувати: фарбують відвари, свіжі соки, перебиті складові майже однаково, відрізняються відтінки. Чим довше пролежать яйця в настої, тим яскравіші будуть кольори, тож не лишайте фарбування на останній день.
Після фарбування обов’язково просушіть яйця і за допомогою ватного диска з соняшниковою олією змастіть кожне — так фарба буде триматися, крашанки будуть блискучі.
Можна прикрасити крашанки чи просто зварені білі яйця стрічками, наклейками, позолотою, бісером, намалювати візерунки звичайними фарбами чи створити писанки з допомогою воску та писачка. Створення крашанок, писанок, дряпанок до Великодня — тепла, затишна, медитативна сімейна традиція. Обов’язково спробуйте з дітьми, родиною чи друзями!