НБУ обмежує P2P перекази: що змінилося з 1 жовтня

    26

    З 1 жовтня Національний банк України вводить тимчасовий ліміт на перекази між фізичними особами (P2P). Відтепер сума місячних переказів не може перевищувати 150 000 грн для всіх рахунків клієнта в одному банку. Це рішення стосується виключно вихідних переказів на рахунки інших фізичних осіб і діятиме протягом пів року, повідомляє AIN.UA. 

    Ліміт у 150 000 грн не стосуватиметься певних типів транзакцій, зокрема: 

    • Перекази за реквізитами IBAN. Це дозволяє користувачам продовжувати проводити операції через банківські рахунки без обмежень. 
    • Клієнти з доходом понад 150 000 грн на місяць. Для осіб, чий дохід підтверджено офіційними джерелами, обмеження не діє. 
    • Перекази між власними рахунками. Якщо у клієнта є кілька рахунків в одному банку, він може вільно переказувати кошти між ними. 
    • Волонтерські рахунки. Якщо клієнт займається волонтерською діяльністю і відповідає певним критеріям, його рахунки не підпадатимуть під обмеження. 

    Щоб отримати статус волонтера, клієнт банку повинен відповідати хоча б двом із п’яти визначених НБУ критеріїв: 

    1. Офіційна реєстрація як волонтера. 
    2. Постійне проведення зборів коштів на рахунок. 
    3. Лист від державного органу чи військової частини щодо співпраці. 
    4. Наявність даних про мету збору коштів і плановані суми. 
    5. Підтверджена інформація про волонтерську діяльність із відкритих джерел. 

    За даними НБУ, 98% клієнтів банків щомісяця переказують суми, що не перевищують 150 000 грн. Тому для більшості користувачів ці обмеження не змінять звичний спосіб здійснення фінансових операцій.