NASA показало панорамне відео Марса з дельти стародавньої річки

    1012

    Свої перші 1000 днів на Марсі марсохід Perseverance зустрів на маршруті по дельті стародавньої річки, що втікає в кратер Єзеро (в давнину озеро). Марсохід мав близько двох тижнів, поки зв’язок із Землею був перерваний Сонцем, за які він зробив близько тисячі знімків навколишньої місцевості. З цих зображень NASA створило панорамне відео, представило його у звичному земному освітленні та запрошує нас насолодитися видами Червоної планети.

    Для земного ока на Марсі мало світла та багато червоних відтінків. Щоб земні вчені краще орієнтувалися в геологічних структурах Марса, шукаючи аналоги земних порід, на знімках підвищили контрастність і відкоригували яскравість. Це також зробило фотографії та змонтоване відео приємнішим для ока простих людей.

    На панорамі ми бачимо дюни і плоскі камені поблизу, очевидно, відполіровані водами, що колись текли тут. На горизонті миготять валуни, які могли бути принесені бурхливим потоком, коли мільярди років тому вода прорізала каньйон у кратер Єзеро. На Землі ці структури були б поховані під шаром порід, але слабка активність Марса залишила багато з них на поверхні. За кольором та виглядом каменів вчені можуть приблизно судити про їхнє походження та геологічну історію навіть без аналізу проб — на око.

    Марсохід уже вивчив дно кратера Єзеро і незабаром рушить схилом вгору в місці впадання річки в озеро. Маршрут вже добре відомий і він вдало-безпечний настільки, що апарат зможе піднятися на край кратера. Особливу цінність становитимуть скелі під час руху маршруту під час підйому. У подібних породах Землі запечатані сліди стародавнього життя. Зазвичай це мікробне життя і розраховувати побачити щось велике — це сміливо та практично безнадійно. Але чого не відібрати – це буде захоплююча подорож з очікуванням відкриття.



    • інші новини