Різдвяна випічка: 7 простих рецептів, щоб потішити рідних на свято

    716

    Традиції та рецепти, пов’язані з різдвяною випічкою, прийшли до нас з різних куточків світу, а особливо – з Європи. Французькі тарти, німецькі штолени, англійські кекси – усе це настільки ароматне, що одразу відчувається справжня різдвяна атмосфера. Коли готуватимете один з цих духмяних десертів, на запах прянощів зійдеться не лише уся родина, а ще й сусіди.

    Ділимось добіркою смачних рецептів європейської випічки, яка наповнить ваш дім запахом Різдва.

    Французький різдвяний тарт з шоколадом і сухофруктами

    Інгредієнти: 190 г вершків, 200 г будь-якого шоколаду, 150 г масла, 100 г цукру, яйце, 170 г борошна, 40 г крохмалю, 100 г смаженого арахісу (або іншого горіха до смаку), 500 г сухофруктів (курага, фініки, чорнослив, журавлина), сік апельсина, цедра лимона, 1 ч. ложка спецій (кориця, кардамон, аніс, імбир і мускатний горіх).

    Як приготувати?

    За добу до складання тарту приготуйте ганаш. Вершки помістіть у каструлю та покладіть на вогонь, аж поки не почнуть кипіти. Після цього додайте у каструлю шоколад і розмішуйте, поки він не розчиниться. Зніміть каструлю з вогню і помістіть її у холодильник на добу.

    Помістіть у блендер арахіс, крохмаль та борошно. Перетріть їх до однорідної суміші. Додайте туди частину цукру та яйце і збийте. Дістаньте тісто й рівномірно розмістіть його у формі. Залишіть форму на 40 хв в холодильнику і після цього одразу покладіть в духовку, розігріту до 190 градусів.

    Покладіть основу остигати й готуйте начинку. Помістіть сухофрукти в каструлю і залийте їх апельсиновим соком, додайте туди решту цукру, цедру та спеції. Доведіть сухофрукти до кипіння, а після цього залиште остигати. Коли начинка охолоне, перемістіть її в основу, а зверху викладіть збитий міксером ганаш. Можна прикрасити горіхами, сухофруктами та шоколадом за бажанням.

    Традиційний англійський кекс – Данді

    Що треба: 180 г вершкового масла, 150 г борошна, 130 г цукру, 5 яєць, 50 г меленого мигдалю, 600 г сухофруктів, 50 мл рому, сік і цедра лимона, ½ ч. ложки розпушувача для тіста, 150 г будь-яких горіхів.

    Як приготувати?

    Замочіть сухофрукти у ромі, щоб вони увібрали всю рідину. Тепле масло збийте міксером, поступово додаючи цукор. Мелений мигдаль змішайте з борошном і розпушувачем, просипаними через сито. По одному додавайте яйця, а згодом суміш сухих інгредієнтів. Сухофрукти обваляйте в борошні й вкиньте їх до тіста. Наприкінці натріть цедру і вилийте сік лимона. Розмістіть тісто у формі, попередньо змастивши її маслом. Покладіть кекс у духовку, а через годину викладіть поверх нього розрізані горіхи. За 20 хв до готовності змастіть кекс молоком. Зберігати Данді потрібно у закритому місці протягом кількох діб, щоб його смак став максимально насиченим.

    Австрійський Лінський пиріг

    Вам потрібно: 150 г борошна, 160 г фундука, 140 г цукру, 2 яйця, 150 г вершкового масла, ½ ч. ложки кориці, ½ ч. ложка гвоздики, 2 ч. ложки какао, 300 мл будь-якого варення, 1,5 ст. ложка рому

    Як приготувати?

    Борошно перемеліть у блендері разом з фундуком до однорідної структури. Додайте туди цукор, яйце, масло, спеції, какао і збийте все разом до утворення великих грудок. Перекладіть тісто у харчову плівку, замотайте і залиште у холодильнику на 2 години. Після цього від всього тіста відріжте третю частину і відкладіть у бік. Тісто, що залишилось розкачайте і викладіть у форму для пирога. Варення змішайте з ромом і рівномірно викладіть поверх тіста. Решту тіста розкачайте й поріжте на товсті смужки. Тоді викладіть їх у вигляді сітки поверх варення і змастіть сітку збитим яйцем. Випікайте приблизно 50 хвилин при температурі 180 градусів. За бажанням пиріг можна посипати цукровою пудрою або кокосовою стружкою.

    Дрезденський штолен

    Інгредієнти: 200 г масла, 2 яйця, цедра 2-х лимонів, 300 г суміші сухофруктів, цукатів і горіхів, 100 мл рому, 500 г борошна, 1 ч. ложка сухих дріжджів, 200 мл молока, 150 г цукру, 50 г цукрової пудри, ½ ч. ложки солі, ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх.

    Як готувати?

    Змішайте всі сухі інгредієнти в одній посудині. Розігрійте масло, змішайте його з яйцями й половиною молока. Приготуйте опару: 100 мл теплого молока перемішайте з дріжджами, 2 ст. ложками борошна й 1 ст. ложкою цукру. Залиште суміш в теплому місці на 30 хв. Суху суміш змішайте з рідкою і додайте до неї готову опару. Замісіть м’яке еластичне тісто протягом 10 хв, щоб воно липло до рук.

    Суміш сухофруктів, цукатів і горіхів залийте ромом на декілька годин і всипте до тіста. З тіста зробіть овал, складіть його вдвічі й викладіть шарами в форму. Змастіть штолен яйцем і випікайте 60 хв при температурі 160 градусів. Коли штолен буде готовий, змастіть його вершковим маслом і покладіть в сухе темне місце на декілька тижнів, щоб він настоявся.

    Американський лимонно-маковий пиріг

    Що треба: 120 г масла, 250 г цукру, 5 яєць, 190 г меленого мигдалю, 50 г маку, 3 лимони, 150 г просіяного борошна, 100 г лимонного соку, 250 г цукрової пудри.

    Як приготувати?

    Вершкове масло збийте в блендері разом з цукром, поступово додаючи яйця. Тоді додайте у блендер ще борошно та чайну ложку розпушувача. Добре збийте, додаючи мак, цедру лимона й мигдаль. Викладіть тісто у форму й змастіть його олією. Випікайте у духовці 40 хв при температурі 170 градусів. Поки пиріг готується, приготуйте лимонний сироп та глазур. Для сиропу потрібно поставити лимонний сік з цукром у каструлю і підігріти на вогні, поки цукор не розчиниться. Для глазурі потрібно змішати цукрову пудру й лимонний сік. Коли пиріг буде готовий полийте його спершу сиропом, а потім глазур’ю.

    Французьке різдвяне поліно

    Що знадобиться?
    Для тіста: 130 г борошна, 140 г цукру, 50 г розтопленого масла, 6 жовтків, 5 білків
    Для крему: 240 г молока, 110 г цукру, 2 яйця, жовток, 30 г борошна, 130 г масла, 100 г чорного шоколаду.

    Як готувати?

    Перед приготуванням потрібно 400 г вишень залити склянкою коньяку або рому й залишити на добу. Відділіть жовтки від білків. Жовтки збийте з половиною цукру, поступово додаючи борошно, і додайте до тіста масло. Збийте білки з дрібкою солі й рештою цукру. Вилийте білки до тіста й перемістіть його у форму, покриту пергаментним папером. Випікайте 10 хв при температурі 210 градусів.

    Шоколад розтопіть на водяній бані. Вибийте окремо два яйця й жовток і збийте їх разом рештою цукру й борошна. Молоко закип’ятіть з половиною цукру й тоненькою цівкою влийте його до крему. Після цього суміш потрібно закип’ятити на маленькому вогні й додати до неї розтоплений шоколад. В кінці влийте розтоплене масло й все збийте міксером.

    Рулет розверніть і просочіть ромом з вишень. Розмастіть по рулету крем і розкладіть по ньому вишні. Все акуратно заверніть і рештою крему зробіть лінії, схожі на поліно.

    Бельгійське печиво “Спекулос”

    Інгредієнти: 250 г масла, яйце, 3 ч. ложки ванільного цукру, 150 г цукру, 300 г коричневого цукру, 350 г борошна, 1 ч. ложка соди, прянощі.

    Як готувати?

    Яйця, масло і цукор збийте до однорідної маси. Борошно, спеції, соду змішайте в окремій мисці й додайте до цукрової маси. Все перемішайте і загорніть у харчову плівку на декілька годин. Дістаньте тісто з холодильника і виріжте печиво потрібної вам форми. Пекти приблизно 15 хв при температурі 190 градусів.

    Поки за вікном похмуро, готуйте різдвяну випічку під “Jingle Bells”, дивіться новорічні фільми й прикрашайте домівку яскравими гірляндами для гарного настрою. Насолоджуйтесь святами й не залишайтесь на самоті на Різдво.

    А який з рецептів різдвяної випічки вам до вподоби найбільше? Чи будете готувати один з цих європейських рецептів?

    автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua