11 дивовижних національних парків України, які варто побачити вже цього літа

32214

Національний природний парк — не просто річки, ліси, гори, чи природні явища. Це місця особливої, винятково красивої природи окремої країни. Вони бережно захищені від руйнівного людського впливу та водночас відкриті для кожного, хто хоче насолодитися їхньою красою.
Національний природний парк — народне надбання, на яке кожна людина має право. Кожен, хто має очі, щоб його побачити, і серце, щоб ним насолодитися.

В Україні налічується 40 національних природних парків. А літо – мабуть, найкращий час для мандрівок рідною країною.

Тож пропонуємо вам підбірку дивовижних національних природних парків, які неодмінно вартує відвідати цього літа.

Карпатський національний природній парк

z5Це територія Івано-Франківської області, а точніше – Гуцульщина.

Про унікальність гуцульського краю можна говорити безконечно. Тут і археологічні пам’ятки, що мають вік 15 тис. років, і пам’ятки дерев’яного народного зодчества XVI-XIX ст., і унікальні художні народні промисли.

Серед визначних природніх об’єктів значними є верхове болото Рудяк з журавлиною дрібноплідною та іншими рідкісними видами рослин, урочище Кедрувате на Чорногорі – єдине місце зростання сосни кедрової.

Багатьох туристів зачаровують скелі Довбуша.

У Яремчі є дивовижний водоспад “Прибій”, котрий падає з висоти 12 м на фоні великих кам’яних брил, що створює надзвичайно величний пейзаж карпатської краси.

Особливий дар природи національного природного парку – це джерела з лікувальною мінеральною водою.

Національний природний парк Шацький

38222861
Знаходиться на території Волинської області.

Це унікальна еко-система озерно-болотно-лісових комплексів, які є найбільшими в Європі.

Включає у себе понад 30 озер різного розміру і походження. Безцінною перлиною серед них є озеро Свитязь. Водойма славиться дивовижною прозорістю чистої води, лікувальними властивостями боліт та неймовірно красивими краєвидами. Тому є улюбленим місцем відпочинку не лише українців, а й білорусів і росіян.

Ліси в Шацькому природному парку займають понад 51 % території. Вони наповнюють довколишнє повітря приємним запахом хвої. А ще запрошують посмакувати найрізноманітнішими лісовими ягодами та грибами.

Національний природний парк Нижньодністровський

dnestr5Парк розташований на території трьох районів Одеської області в межиріччі Дністра та річки Турунчук.
Ця дельта Дністра входить в перелік водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення.

До заповідної зони парку входять такі ландшафти: низинні болота, заболочений ліс, безліса заплава, ділянки з домінуванням деревних порід, водної та коловодної рослинності.

Важливим елементом гирлової ділянки пониззя Дністра є плавневі озера.
Велетні пелікани, граційні лебеді, незліченні малі та великі баклани, витончені чаплі, верткі болотні крячки – всі ці птахи є мешканцями Нижньодністровського НПП.

Національний природний парк “Святі гори”

2931687_large_0
Знаходиться в північній частині Донецької області.
Тут розташовані унікальні крейдяні гори, де росте багато реліктових рослин. До речі, у 2008 році ці гори потрапили в Top-100 всеукраїнського конкурсу «Сім природних чудес України».

На території парку знаходиться близько 129 цінних археологічних об’єктів різних часових епох: від палеоліту до середньовіччя і чимало пам’яток історії та культури.

Найвеличнішою архітектурною пам’яткою парку є Свято-Успенська Святогірська Лавра – пам’ятка архітектури XIII-XVI століть.

Національний природний парк “Синевир”

озеро Синевир
Знаходиться у Закарпатській області, Міжгірському районі, у так званих Горганах.

Зараз це величний гірський масив, а колись тут було морське дно.

На території парку знаходяться болота зі сферичною поверхнею.

А озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом національного парку і є однією з візитних карток Українських Карпат.

Ще на території парку можна побачити Музей лісу і сплаву, що є єдиним у Європі, де експонуються старовинні знаряддя праці лісорубів та плотогонів-бокорашів.

Національний природній парк “Олешківські піски”

Олешківські піски - природне диво України та найбільша пустеля Європи (1)

Олешківські піски є найбільшим піщаним масивом у Європі.

Розташований НПП на території Херсонської області.

Це справжня українська пустеля. З оазами, барханами, гадюками і отруйними павуками. Влітку пісок нагрівається до 75 градусів.

А на “березі” пустелі ви зможете побачити найбільший у світі ліс, що висаджений людиною.

Цікаво, що тривалий час Олешківські піски були закритою зоною, на території якої розташовувався військовий полігон СРСР. Тепер це – популярне серед туристів місцевість, яка є справді унікальною та ще малодослідженою. Адже Олешківські піски отримали статус НПП лише у 2010 році.

Національний природний парк “Гуцульщина”

show_img (1)
Розташований у мальовничій лісистій частині Покутсько-Буковинських Карпат (Косівський район Івано-Франківської області).

Одне з найбільших багатств національного парку “Гуцульщина” – ліси. Територія парку “помережина” численними річками та гірськими потоками. Особливо відомою є мальовнича річка Черемош.

Саме тут, на Косівщині, всесвітньо відомий центр етнографічної та історико-культурної спадщини України, де найкраще збереглися прадавні самобутні ремесла, промисли, традиції, звичаї гуцулів.

Національний природний парк “Сколівські Бескиди”

1231234
Парк створено у басейнах річки Стрий (південно-західна частина Львівської області).

Територія “Сколівських Бескидів” — в околицях традиційних курортних місцевостей – Східниці, Сколе, Славське.

Особливе значення має розташоване на прилеглих до парку територіях смт. Східниця, де в 1970 році розвідано великі запаси мінеральних вод типу “Нафтуся”. Крім того, на території парку є понад 30 мінеральних джерел різної бальнеологічної дії.

Панорами надзвичайної краси гір, лісів, гірських річок та джерел приваблюють туристів у будь-яку пору року.

Гетьманський національний природний парк

1381924554_3198853Створений на території Сумської області в долині річки Ворскла — однієї з найчистіших і найкрасивіших річок нашої країни.
Цікаво, що територія “Гетьманського” примикає до кордону з Російською Федерацією.

У НПП Гетьманський збережено різноманітні типові ландшафти Лівобережного лісостепу – від низинних заплав, сфангових боліт до реліктових корінних лісів (де вік дерев сягає 210 років).
Названий НПП на честь давньої української держави — Гетьманщини.

Дермансько-Острозький національний природний парк

waY9CuBM8DAЗнаходиться на території Рівенської області.
Невисокі, але надзвичайно мальовничі Дермансько-Острозські “гори” тягнуться між Новомалином і Острогом.

Територія парку багата на об’єкти історико-культурної спадщини. Адже тут розташовані такі багаті історичні об’єкти, як Острог – місто-фортеця, родове гніздо князів Острозьких, монастир заснований ними ж у Межирічі, «романтичні» руїни замку у Новомалині та інші об’єкти.

На території парку знаходиться також місце найбільшого в історії бою УПА з військами НКВС – урочище Гурби.

Національний природній парк «Прип’ять – Стохід»

Lütt-Witt_Moor-2

Простягається на території не лише українського, а й білоруського Полісся.

У назві парку — дві мальовничих річки, які, крім численних озер, болі та лісів входять у заповідну територію.

На території НПП «Прип’ять-Стохід» зустрічаються надзвичайно красиві і рідкісні рослини. Близько 40 видів рослин і 80 видів тварин занесено до Червоної книги України.

Красива природа і цілющі озера — мабуть, найцінніше, та далеко не єдине багатство заповідної зони.
Своєрідним культурним центром парку є селище Любешів. Серед визначних історико-архітектурних споруд тут є колегія піярів; побудовані у стилі бароко ворота замку XVIII століття; кляштор і костел капуцинів.



• не пропусти