В Україні хочуть заборонити пальмову олію: до чого це призведе

    297

    В Україні хочуть заборонити використання пальмової олії в продуктах, як це зробив ряд країн Європи.

    У зв’язку з цим ціни в Україні можуть вирости. Проект включили до порядку денного Верховної Ради, передає “Сегодня”.

    Заборонити масло планують через шкоду, адже воно провокує зростання серцево-судинних та інших захворювань. Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмового масла в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарини), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти і інші, де в рецептурі є тваринні жири), а також хочуть збільшити штрафи для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.

    Причина масового застосування в світі і у нас пальмового масла – ціна. Воно приблизно втричі дешевше вершкового масла, тому його замінюють пальмовою. За даними Держстату, в Україні в 2017 році ввезено понад 150 тис. тонн “пальми” за середньою ціною $ 700 за тонну.

    “Масло з м’якоті плодів олійної пальми корисне, тому що містить вітамін А, гліцерин, пальмітинову кислоту, яка є навіть в материнському молоці. Але в нашому харчопромі зазвичай використовується більш дешеве масло з кісточок цих плодів з підвищеним вмістом граничних жирних кислот, з яких роблять , наприклад, стеаринові свічки і мило “, – повідомив дієтолог Борис Скачко

    “Потрапляючи в організм, вони впливають на печінку і призводять до атеросклерозу. Але найнебезпечніше – це трансжири, які утворюються з” пальми “під впливом високої температури. Вони можуть викликати онкозахворювання. Тому вживати таку продукцію краще по мінімуму”, – додав він.

    За словами професора кафедри товарознавства Київського торгово-економічного університету Олени Сидоренко, виробники зобов’язані вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані: в натуральному або гідрогенізовані (насиченому), чи є там трансжири.

    “У нас, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються. Наприклад, замінник масла какао – це гідрогенізований жир, але споживач про це навряд чи знає”, – зазначила Сидоренко.

    При цьому, за словами експертів, якщо закон буде прийнятий, ціни в Україні виростуть. Перш за все подорожчають цукерки, кондитерські вироби та хліб.



    • інші новини