На півночі Китаю виявили загублене місто та сотні артефактів бронзового віку

717

Завдяки цьому відкриттю вчені нарешті розгадали таємницю, яка існувала з 1940-х років.

Китайські археологи виявили руїни загубленого міста на місці розкопок Чжайгоу у північній частині провінції Шеньсі (Китай). Раніше у цьому районі люди регулярно знаходили загадкові артефакти, походження яких вчені не могли пояснити.

Поселення бронзової доби знаходиться на 11 пагорбах і займає площу більше 3 квадратних кілометрів. Багато особливостей його будівлі вказують на те, що це був великий сполучний центр, можливо навіть столиця.

Реліквіям з місця розкопок понад 3000 років. Це означає, що їх зробили ще за часів династії Шан, яка правила приблизно з 1554 по 1046 до нашої ери. Серед численних артефактів знайдено бронзові посудини для пиття, розписну кераміку, прикраси, інкрустовані бірюзою, кілька кінних колісниць та багато іншого — лише понад 200 предметів.

Бронзова зірка інкрустована бірюзою. Фото: Shaanxi Academy of Archaeology
Кістка з майстерно вирізаним орнаментом у вигляді сома та прикрашена бірюзою. Фото: Shaanxi Academy of Archaeology

Різні реліквії з 1940-х років знаходили і мешканці провінції. До цього вчені не могли зрозуміти, звідки вони беруться, але тепер вони знайшли відповідь – це предмети побуту городян древнього міста.

Бронзова фігурка птаха, інкрустована шматочками бірюзи. Фото: Shaanxi Academy of Archaeology
Фото: Shaanxi Academy of Archaeology

Минулого року ми також виявили в цьому районі кілька гробниць і великомасштабних будівель. Цього разу нам пощастило більше, і ми відкрили повне поселення“, – Сю Лянгао, дослідник з Інституту археології Китаю.

Фото: Shaanxi Academy of Archaeology

Йдеться про дев’ять гробниць у Чжайгоу, які розкопали у 2022 році. Сім із них — із проходами. Це свідчить про те, що вони належали місцевим вождям.

Ця бронзова частина кінної колісниці була виявлена ​​в одній із гробниць. Фото: Shaanxi Academy of Archaeology

Проходи у гробницях символізують високий соціальний статус похованих у них людей“, – Сунь Чжаньвей, співробітник Академії археології Шеньсі.

Тут також знайшли споруди різного призначення, зокрема ремісничі майстерні та гончарні печі.