Різкі коливання ваги сильно підвищують ризик раптової смерті – вчені

    159

    У західних країнах близько 33% населення протягом року часто набирає або втрачає вагу, через що в США і Європі значно вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ніж в інших державах, відзначають дослідники.

    Вчені з Католицького університету в Південній Кореї за результатами 7-річного дослідження зробили висновок, що різкі коливання ваги сильно підвищують ризик раптової смерті від інсультів та інфарктів. Небезпечними також є коливання артеріального тиску, рівня холестерину і цукру в крові.

    Фахівці в рамках дослідження вивчили дані 6,7 мільйона чоловік, які ніколи не страждали від високого артеріального тиску, у них не фіксувався підвищений рівень холестерину, більш того, учасники експерименту які раніше не переносили інфаркт міокарда чи інсульт. В ході дослідження вони тричі піддавалися ретельному обстеженню – фахівців цікавила вага людей, рівень глюкози в крові натще, показники артеріального тиску і загального холестерину в крові. За досліджуваний період між 2005 і 2012 роками загинули 55 000 чоловік, у 22 000 зафіксували інсульт, а у 21 000 інфаркт міокарда.

    Учені зробили висновок, що значні зміни метаболічних факторів в бік збільшення або зменшення підвищують ризик раптової смерті на 127%, збільшуючи ймовірність інсульту і інфаркту на 40% в порівнянні з людьми зі стабільними показниками. Дану закономірність легко пояснити: ожиріння часто стає причиною гіпертонії, що призводить до інсульту, проте різке схуднення змушує судини організму, які звикли до постійного навантаження, розслабитися, і вони патологічно реагують на підвищення АГ.

    Фахівці закликають людей, особливо старшої вікової групи, уникати різких змін в ритмі життя і раціоні, стрімко НЕ худнути і ні в якому разі не набирати зайву вагу. Дане дослідження не повинно розслабити огрядних людей, і стати приводом для припинення схуднення. Просто їм потрібно ставити досяжні цілі, які дозволять скинути кілька зайвих кілограмів без шкоди для здоров’я, і підтримувати вагу з часом.