Такий метод обробки продуктів дозволить продовжити їх термін придатності
Вчені інституту ядерної фізики імені Будкера СО РАН збільшили термін зберігання оселедця холодного копчення в чотири рази за допомогою прискорювача електронів.
Дослідники запропонували опромінену рибу жителям Академмістечка в Новосибірську.
Фізики з Новосибірського державного університету та інституту ядерної фізики СО РАН знайшли спосіб холодної пастеризації риби без додавання консервантів і солі помістивши оселедець в промисловий прискорювач частинок.
Як з’ясували фізики, під час процесу «копчення» риби, який проходить без нагрівання продукту, вмирає 99,9% бактерій. Крім того, холодна пастеризація за допомогою іонізації продовжує термін зберігання пресервів оселедця в чотири рази.
«Окреме завдання досліджень – електронне опромінення напівфабрикатів і продуктів в герметичній упаковці і готових до вживання. Зараз ми експериментуємо зі спеціальним м’ясним фаршем, і метод вже працює так само ефективно. Наша технологія може убезпечити від мікробів військові пайки, їжу для космонавтів, дієтичні продукти для хворих зі зниженим імунітетом та інше», – повідомив завідувач лабораторією ВНДІ радіології та агроекології ІЯФ СО РАН Володимир Кобялко.
На думку вчених, такий метод обробки продуктів дозволить продовжити їх термін придатності і уникнути хімічних консервантів.