Археoлоги знайшли нові сувoї Мертвoго мoря на нeвідомій мові

    341

    Ізрaїльські aрхеологи пiдняли вeлике хвилювання чeрез виявлeння нових сувoїв Мертвого мoря на теритoрії печери черeпів, рoзташованої непoдалік від Мертвoго моря. Нoві знахідки є фрaгментами сувoїв, мoва написання яких залишaється невідома.

    Археологи поки не можуть з упевненістю сказати, чи був це іврит або арамейська мова, однак є ймовірність, що це була зовсім невідома сучасній науці писемність. Перший з сувоїв Мертвого моря виявили досить незвичайним чином. Пастух бедуїнів заявив, що кинувши камінь в печеру неподалік від Кумрана, після чого почув тріск на великій відстані. Всередині печери вдалося виявити глечик, а також знайдені сувої Мертвого моря були відкріті світу.

    У період 1947-1956 років вдалося виявити 870 окремих сувоїв на території Іудейської пустелі. Частина з них є найбільш відомим аналогом відомих світу десяти заповідей. Поки частина цих сувоїв залишилися повністю цілими, інші із-за пошкодження розпалися на велику кількість дрібних осколків. Новітні фрагменти сувоїв Мертвого моря, стануть об’єктами ретельного аналізу.

    «Найголовніше може бути отримано із зазначених фрагментів при їх з’єднанні з іншими документами, знайденими в Іудейській пустелі. Йдеться про папери невідомого походження», – заявив один з археологів.

    Нові фрагменти сувоїв Мертвого моря були знайдені в досить дивному вигляді. Фактично, вони лежали в купі і ймовірно, являли собою залишки після роботи мародерів. Безпосередньо експедиція готувалася ще в травні, тоді як однією з ключових причин її організації була зацікавленість влади у збереженні реліквії неушкодженою. Інші елементи, знайдені поблизу сувоїв Мертвого моря являють собою дерев’яні гребені, намиста, тканини, а також черепки глиняного посуду.