Телебачення стане платним

    8551

    Неприємний сюрприз чекає на телеглядачiв iз нового року. Держава надала медiагрупам право з 1 сiчня вимагати вiд операторiв платного телебачення грошi за мовлення каналiв у їхнiх мережах.

    Саме з цього дня набуде чинностi закон №3504, яким внесено змiни в закон України про телебачення та радiомовлення щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадiоорганiзацiй у складi унiверсальної програмної послуги, пише газета Експрес.

    — Почнiмо з того, що запровадження плати за трансляцiю телеканалiв стосується не всiх телеглядачiв. Для людей, якi одержують телекартинку з допомогою звичайної антени, нiчого не змiниться.

    А от тi, хто на платнiй основi одержує телесигнал вiд операторiв кабельного телебачення, iнтернет-компанiй (IPTV) або купує лiцензiйнi пакети каналiв вiд операторiв супутникового телебачення… Зрозумiло, якщо медiагрупи вимагатимуть вiд компанiй-ретрансляторiв плату за демонстрацiю глядачам їхнього продукту, то оператори платного телебачення додадуть свої новi витрати у вартiсть послуги для глядачiв.

    На цей момент медiагрупи вже озвучили мiнiмальну вартiсть свого контенту для мереж платного ТБ у разi укладання договорiв у груднi цього року. Тут слiд розумiти, що право на трансляцiю своїх телеканалiв медiагрупи продають не поштучно, а пакетами. Скажiмо, пакет каналiв “1+1 media” (це шiсть каналiв: “1+1”, “2+2”, ТЕТ, “Плюсплюс”, “Унiан ТБ” i “Бiгудi”) коштуватиме 0,75 гривень за одного абонента на мiсяць.

    На пакет каналiв “StarLightMedia” (теж шiсть каналiв: СТБ, ICTV, “Новий канал”, QTV, “М1” i “М2”) також поки що цiна 0,75 гривень за одного абонента на мiсяць. Однак пропозицiя дiйсна лише за умови укладення договору до 1 сiчня, а далi вартiсть дистрибуцiї становитиме 1,5 гривнi за абонента.

    Найдорожче ж обiйдеться пакет каналiв “Inter Media Group” (дев’ять каналiв: “Iнтер”, НТН, “Мега”, “Enter-фiльм”, “Пiксель”, “K1”, “K2”, “Zoom” i “EuroNews”). За нього операторам доведеться платити 3 гривнi за 1 абонента в мiсяць.

    Притiм усiм, за словами представникiв медiагруп, цiни з 1 сiчня можуть пiдвищити в кiлька разiв.

    Однак, думаю, медiагрупи будуть змушенi обмежити свої апетити, адже головною перешкодою на шляху до зростання тарифiв є невисока купiвельна спроможнiсть населення. Якщо послуги кабельного ТБ кардинально подорожчають, люди просто не матимуть можливостi сплачувати за них бiльше. Тому вважаю, що зростання цiн буде на рiвнi 10 — 15%. Хоча, звiсно, сама можливiсть стягувати плату за трансляцiю телеканалiв створює поле для маневру в майбутньому.

    Чи варто було депутатам ухвалювати вiдповiдний закон? На Заходi працюють рiзнi моделi для трансляцiї телеканалiв. Є випадки, коли компанiї, якi розповсюджують сигнал, сплачують медiагрупам. Але є й випадки, коли медiагрупи платять розповсюджувачам сигналу. Єдиноправильного варiанта нема.

    Однак потрiбно врахувати: в тих країнах, де таки є плата за трансляцiю телеканалiв, її вводили для того, щоб, зокрема, забезпечити їм незалежнiсть. Натомiсть бiльшiсть українських телеканалiв використовують як iнструмент бiзнесового чи полiтичного впливу. Саме тому олiгархи їх фiнансують. I, на жаль, вiд того, що люди платитимуть за ТБ, в українських реалiях нiчого не змiниться. Оскiльки власники залишаться тi самi, вони й далi диктуватимуть свої умови.

    Рiзниця лише в тому, що частка витрат найбiльших товстосумiв у країнi на утримання їхнiх телеканалiв зменшиться. Маючи саме це на метi, пролобiювали ухвалення закону у Верховнiй Радi. Тобто на якiсть ТБ вiн не вплине. Користь вiд таких нововацiй могла б бути лише в тому разi, коли б у нас було багато незалежних каналiв, яким плата за трансляцiю давала б новi можливостi для розвитку. Але так, на жаль, не є.

    Роман ХИМИЧ, експерт з питань телекомунiкацiй



    • інші новини