На марші під патронатом мера Перемишля вигукували “Смерть українцям!”

    1460

    У польському Перемишлі 10 грудня учасники “Маршу орлят перемиських і львівських”, що відбувся під патронатом мера міста, кричали “Смерть українцям”.

    Коли колона проходила повз Український народний дім, один з учасників маршу закричав польською мовою: “Смерть українцям”.
    Це можна почути з фрагменту відео, яке було опубліковано в YouTube.

    За даними Prostir.pl, організаторами заходу були праві організації: Всепольська молодь або Національно-радикальний табір, неформальна група “Патріотичний Перемишль”, а також установа культури Підкарпатського воєводства — Культурний центр в Перемишлі.

    Патронат над маршем взяв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

    Окрім того, до організаторів цьогорічного заходу приєдналася також польська державна установа –  Інститут національної пам’яті з Ряшева.
    Перемиський захід розпочався літургією в головному римо-католицькому храмі — осідку перемиського митрополита і архиєпископа Адама Шаля.

    Два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували “znajdzie się kij na banderowski ryj!” (переклад з польської : “знайдеться кий на бандерівське рило”).

    А через півтора року після тодішнього маршу в Перемишлі відбулася фізична атака на українську процесію.



    • інші новини