Бджоли проти меду: особливості національної антикорупції

    128

    Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно з 9 грудня 2003 року з ініціативи ООН. Для України це особливий день, адже ми знаходимося на передньому краю цієї безкомпромісної боротьби. Правда, чомусь, не дивлячись на всі зусилля, корупції в країні не меншає. А головні антикорупціонери самі виявляються замішаними в дуже дивних справах. Портал “Знай.ua” згадує головних борців із корупцією.

    Сергій Лещенко

    Людина-сандал. Спочатку Сергій Анатолійович викликав довіру у народу, і багато хто дійсно вірив, що це новий тип політика, що не буде замішаний у сумнівних справах. Історія з купівлею квартири змінила думку про Лещенко навіть серед тих, хто ставився до нього більш ніж лояльно.

    Нагадаємо, що в один прекрасний момент спливла історія про покупку депутатом квартири площею 192 квадратні метри в новобудові по вулиці Франка в центрі Києва. І ціною в 300 тисяч доларів США.

    Природно до борця з корупцією негайно виникли питання про походження коштів на таку покупку. Депутатської зарплати на це явно вистачити не могло, навіть якщо додати до неї таємні гонорари за публікації. Лещенко на це відповів, що частину грошей зайняв (не карається), а частину дала його цивільна дружина Анастасія Топольська, яка працює діджеєм і отримує за це хороші гроші, в тому числі в Європі.

    Може і так, звичайно. Але тут же виникло питання: а скільки податків сплатила Топольська за свою трудову діяльність в бюджет України? На це питання відповіді вже не було. А репутація антикорупціонера Лещенка виявилася серйозно підмоченою.

    Максим Нефьодов

    Найстильніший чоловік у нашому Кабміні, молоде дарування і надія всього Мінекономрозвитку. Став відомий не тільки завдяки бороді та зачісці, але і як куратор та головний популяризатор системи ProZorro, покликаної регулювати чесність і прозорість усіх тендерів та держзакупівель.

    З цією системою і пов’язана дивна історія, в епіцентрі якої опинився Нефьодов. Дочірнє підприємство “Нафтогазобслуговування” НАК “Нафтогаз України” оголосило тендер на купівлю броньованого автомобіля Mercedes Benz S600 GUARD ціною в 5,1 млн гривень. Саме через систему ProZorro. Причому умови тендера були складені так, що під опис необхідного автомобіля потрапляли всього дві машини на території України. Одна з яких не продавалася. Тобто, фактично, прозорий “тендер” був організований таким чином, щоб “Нафтогазобслуговування” могло купити на бюджетні гроші абсолютно конкретну дорогу машину.

    Коли громадяни почали обурюватися таким підходом, то молодий чиновник взявся захищати тендер у соцмережах, стверджуючи, що саме без цього конкретного автомобіля діяльність НАК “Нафтогаз України” ніяк не можлива. Бо надто небезпечна у них робота, стріляти можуть. Дивна поведінка Нефьодова, що захищає явну розтрату бюджетних коштів, викликала сильне обурення та підірвала довіру до заступника міністра економіки.

    Єгор Соболєв

    Не дивлячись на те, що Єгору Вікторовичу вже майже сорок років, автоматично він теж вважався молодим політиком із великими перспективами. Ставши головою Антикорупційного комітету Верховної Ради Соболєв обіцяв рішуче боротися і припиняти будь-які незаконні схеми та хабарництво.

    Спочатку на його репутацію вплинула історія про те, що він, виявляється, до 2003 року був громадянином Росії. Спливали також і документи про те, що раніше його звали Зиміним Єгором Анатолійовичем, а зовсім не Соболєвим. Звичайно, ніяк серйозно на популярність політика ця історія не вплинула. Мало хто де народився. Але після цього до нього стали придивлятися пильніше.

    Зіпсувала втішну картину і партія, членом якої є Соболєв – “Самопоміч”. Партія йшла на вибори як нова молода прогресивна сила, але вже в стінах Ради проявила себе як сила досить консервативна і така, що піддається впливу старих парламентських “рєшал”.

    Особливо запам’яталася історія про голосування за антидискримінаційний закон. Нагадаємо, що “прогресивна” “Самопоміч” тоді голосувала проти. Не підтримав європейський законопроект і Соболєв. Після цього нардепа, за його ж словами, вигнала з дому дружина, журналістка Марічка Падалко.

    Віталій Шабунін

    Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін – це трохи більш позитивний приклад антикорупціонера, ніж попередні. Серйозних скандалів за спиною Віталія Вікторовича немає. Він чесно боровся за введення е-декларацій, відбив всі нападки групи нардепів на чолі з Ігорем Луценком і Володимиром Парасюком щодо грошей, виділених на реформи прокуратури, і взагалі тримається молодцем.

    Проте, дивина є і в поведінці Шабуніна. Так, коли йому самому треба було подавати е-декларацію, то вона спочатку з’явилася на сайті Національного антикорупційного бюро, а потім загадково звідти пропала.

    Виявилося, що борцю з корупцією належить будинок у Бориспільському районі під Києвом, а також шість соток дуже родючої землі. І саме їх він в декларації “забув” вказати, так що довелося її переписувати. Питання про походження будинку і землі залишається відкритим.

    Міхеїл Саакашвілі

    З приїздом Міхеїла Ніколозовича в Україну пов’язували великі надії. Українці чекали, що Саакашвілі застосує грузинський досвід боротьби з корупцією і хоча б на низькому та середньому рівні вона буде переможена.

    Після того як екс-президент пішов з посади губернатора Одеської області, стало зрозуміло, що не вийшло. Чому? Питання відкрите. Не виключено, що він би і хотів зробити нам “як у Грузії”, але тут зовсім інші реалії. Та й з поста губернатора всю країну теж змінити не вийде.

    Сварка і лайка Саакашвілі з главою МВС Арсеном Аваковим ясно дала зрозуміти, що місцеві еліти прийшлим не дуже-то і раді. Можливо, саме тому, що “приїжджі” заважали крутити звичні схеми та намагалися поламати “традиційну” систему збагачення. Втім, про реальні причини громадськості на даний момент нічого не відомо.



    • інші новини