Реформи поліції призводять до трагедій – генерал СБУ

    762

    Учора вночі у селі Княжичі під Києвом під час перестрілки від вогнепальних поранень загинуло п’ятеро поліцейських. За інформацією поліції, стрілянина сталась через непорозуміння – силовики з КОРДу чекали у засідці на злочинців, коли спрацювала сигналізація, та на місце події прибула Державна поліція охорони.

    Ситуацію, що склалася, “Знай” попросив прокоментувати досвіченого силовика, генерал-майора СБУ, екс-керівника Головного слідчого управління СБУ Василя Вовка.

    “З приводу перестрілки між поліцейськими в Княжичах, згадуються слова Михайла Лермонтова “Смешались в кучу кони, люди, и залпы тысячи оружий слились в протяжный вой”. Одні були у будинку, хтось сидів у засаді в сусідньому будинку, хтось був у машині. Конкретики дуже мало по цій трагедії”, – каже генерал-майор.

    Вовк пояснює: навіть у професійних експертів наразі немає схеми, де хто був, та що там насправді відбувалося. В соцмережах користувачі вже висунули купу версій.

    “Потрібне професійне розслідування. Я читав версію, за якою правоохоронці самі могли бути причетними до пограбувань. У такому випадку навряд чи слідство буде вестися незаангажовано – ніхто не схоче виносити сміття з хати”, – коментує Вовк.
    На думку генерал-майора, трагедія у Княжичах сталася через нові реформи поліції.

    “Патрульну поліцію переодягли у нову форму, хлопчиків та дівчаток посадили на красиві машини. Проте їх завдання – перевести бабусю через дорогу, ловити героїв парковок. Патрульна поліція впливає на злочинність буквально на 1-2%. А от кримінальна міліція не була реформована. Натомість була проведена атестація, яка вихолостила з лав кримінальної міліції досвічених людей. Ці люди не були великими інтелектуалами, можливо, у чомусь не дотягували, але вони працювали на упередження ситуацій, працювали “в польових умовах”, мали чіткі зони відповідальності і знали у цих зонах усіх – від голови райдержадміністрації до останнього самогонника району. Натомість замість реформи їм запропонували пройти певні тести. Я бачив ці тести – це тести для олімпіад з правничими, математичними, логічними питаннями. Зрозуміло, що не кожному ці питання виявилися по зубах. З кримінальної міліції пішли хороші кадри та досвічені оперативники”, – пояснює Вовк.

    Ще одна причина трагедії – роздільність поліції.

    “Колись ще до президентства Віктора Ющенка, таким самим чином спробували реорганізувати митниці. Замість обласних створили територіальні, але потім все повернулося на свої місця. Бо насправді це дуже незручно, коли одна територіальна митниця об’єднує кілька районів чи областей. Щось схоже зараз спостерігається у поліції – так імітуються реформи”, – розповідає генерал-майор.

    Поліція має наразі суттєві проблеми не тільки з кадрами, але й із керівництвом. Дуже часто на ключові пости призначають не досвічених керівників, а патріотів або ж людей із заслугами в АТО.

    “Воювати в АТО з ворогом і працювати на мирній території з цивільним населенням – це різні речі”, – переконує Василь Васильович.

    Саме через відсутність професійного керівництва операція не була спланована належним чином.

    “За такої операції досвідчений керівник мав провести інструктаж, а для цього йому самому потрібно було не раз і не двічі приймати в них участь. До того ж під час спецоперації треба було спланувати все – не лише сигналізацію та приїзд ДПО, але й можливу п’яну компанію, що вийде з сусіднього дому пограти в у сніжки на територію, де була засідка, сильний дощ, сніг, бродячих тварин та навіть метеорит – і той мали урахувати”, – пояснює Вовк.



    • інші новини