Зміна клімату створила величезні запаси срібла на дні морів, з’ясували вчені

    29

    Китайські вчені з Технологічного університету Хефей з’ясували, що глобальне потепління викликає утворення великої кількості срібла на дні Південно-Китайського моря. Аналогічні процеси можуть відбуватися у всьому світовому океані. Дослідження опубліковане у науковому журналі Geophysical Research Letters (GRL).

    Кількість срібла, захопленого у морських відкладеннях біля берегів В’єтнаму, різко зросла з 1850 року. Це збігається з початком промислової революції, коли люди почали викидати парникові гази в атмосферу у великих масштабах.

    Як і інші елементи, срібло бере початок на суші і потрапляє в океани в основному в результаті вивітрювання, коли дощова вода вимиває елементи з гірських порід і переносить їх у річки.

    Певні регіони океану збагачені сріблом через річний приплив, атмосферний пил, викиди людини і гідротермальні джерела. Срібло у своїй іонній формі (Ag+) токсичне для морських істот, але мало відомо про те, як воно взаємодіє з великими океанічними екосистемами.

    Як показав аналіз кернів, останні 170 років концентрація металу в морських відкладеннях почала швидко зростати.

    Глобальне потепління підвищує температуру води та силу прибережних вітрів, що разом збільшує інтенсивність підйому глибинних вод до поверхні. Високі рівні розчиненого срібла можуть означати, що організми поглинають більше за цей елемент. Коли їхній життєвий цикл добігає кінця, це срібло падає на морське дно разом з іншою органікою, зазначили вчені.



    • інші новини