Австралійські військові випробували лазер, здатний знищити цілі, що швидко рухаються

    129

    Міністерство оборони Австралії прозвітувало про успішне випробування першої в країні зброї спрямованої енергії, яку переважно використовуватимуть проти безпілотників. За запевненнями представників відомства, новий лазер зможе «пропалювати сталь» і виводити з ладу об’єкти, що швидко рухаються. Ще він має точність, що дозволяє вразити монету номіналом 10 австралійських центів.

    Останні військові конфлікти показали, що ударні безпілотні літальні апарати стають серйозною загрозою життю солдатів і техніки. Такі машини відносно маленькі і непомітні, причому вони можуть нести бомбу, здатну вивести з ладу танк (і навіть його знищити).

    Багато країн розпочали розробку систем, які змогли б успішно протистояти ударним дронам. Зокрема інженери розробляють спеціальні лазери. Один із різновидів «бойових лазерів» — зброя спрямованої енергії (Directed-energy weapon, DEW).

    Ця зброя заснована на абсолютно нових фізичних принципах: вона знищує цілі за рахунок прямої передачі енергії без застосування провідників, кінетичних вражаючих елементів. DEW має низку переваг: «снаряд» з такої установки летить зі швидкістю світла або близькою до неї (залежно від виду DEW), тобто набагато швидше, ніж ракети, які часто застосовують для боротьби з дронами (поряд із установками радіоелектронної боротьби).

    Крім того, подібна зброя може вражати кілька цілей з мінімальними паузами. Оскільки DEW використовує енергію, а не ракети, воно потенційно може «стріляти» нескінченну кількість разів, доки зберігається енергія.

    Ще одна перевага DEW – економія. Постріл з такої установки коштує близько долара, не рахуючи вартості обладнання, тоді як ціна однієї ракети сягає кількох мільйонів доларів.

    Великі держави на зразок США та Великобританії вже кілька десятиліть займаються розробкою лазерної зброї. Тепер їхні лави поповнила Австралія.

    Міністерство оборони цієї країни звітувало про успішну перевірку свого першого прототипу зброї спрямованої енергії Fractl «розміром із валізу». Нову систему, яка виглядає як великий геодезичний лазерний сканер та важить майже 50 кілограмів, військові випробували на танковому полігоні військової бази Пакапуньял у штаті Вікторія. Установка успішно вразила дрон на відстані 500 метрів.

    За словами представника технологічної компанії AIM Defence, яка створила лазер, Fractl може працювати як від акумулятора, так і від мережі, а також призначений для боротьби з дронами різної модифікації. Система має високу точність і здатна знищити цілі розміром із десятицентову австралійську монету (її діаметр 23,6 міліметра), коли вони рухаються зі швидкістю 100 кілометрів на годину, на відстані одного кілометра. Крім того, Fractl може виводити з ладу критично важливі електронні компоненти безпілотного апарату, коли він знаходиться на відстані 1,5 км.

    Для управління Fractl потрібна одна людина. Лазер точно націлюється за допомогою ручного контролера, який дозволяє оператору вибрати, яку частину дрона атакувати задля досягнення максимального ефекту.

    «Спершу ви натискаєте на першу кнопку, і комп’ютер починає стежити за ціллю, потім на другу, щоб „спустити курок“, як у відеогрі. Вказівним пальцем можна швидко переключити приціл на камеру дрона, центральну частину або на один з гвинтів. Потрібно лише кілька секунд, щоб вивести з ладу камеру безпілотника, і дві-три секунди, щоб вивести з ладу його мотори», — пояснив Патрік Фланаган (Patrick Flanagan), один із військових, який брав участь у випробуванні і чиї слова наводить видання New Atlas.

    Таке наведення на ціль дозволяє оператору атакувати дрон з хірургічною точністю: лазером можна перерізати дроти або знищити снаряд, який несе безпілотник, а також пропалити в дроні дірку. При цьому, за словами розробників, буде витрачено набагато менше енергії, ніж потрібно, щоб закип’ятити чайник води. Крім того, лазер сконструйований таким чином, щоб не шкодити людям, які можуть побачити відображення променя.

    Австралійські військові поки що точно не говорять, коли Fractl надійде на озброєння. Але вони зазначили, що ця установка буде особливо ефективною проти невеликих багатороторних безпілотних літальних апаратів, які зазвичай важко помітити.