Ракетний двигун Blue Origin BE-4 вибухнув через 10 секунд після початку випробувань

    122

    Один із потужних ракетних двигунів BE-4 компанії Blue Origin став причиною серйозної події наприкінці минулого місяця. Модель призначається для ракети New Glenn Blue Origin, а також ракети Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance (ULA).

    Як повідомляють ЗМІ, двигун вибухнув через 10 секунд після початку тестування, яке проводилося на майданчику Blue Origin у Техасі 30 червня. Джерела ЗМІ повідомляють, що “бачили відео драматичного вибуху, який знищив двигун і сильно пошкодив тестовий стенд та інфраструктуру” .

    Відомо, що двигун готувався до використання під час другого запуску Vulcan Centaur. За даними CNBC, Blue Origin підтвердили як цю інформацію, так і сам факт події. За наявними даними, постраждалих немає, і компанія вже оцінює причину того, що сталося, і вживає заходів щодо усунення проблеми. У Blue Origin повідомили, що негайно дали знати про інцидент ULA (остання є спільним підприємством Boeing і Lockheed Martin).

    BE-4 вже сертифіковано для польотів. Модель, що вибухнула в червні, проходила стандартні приймальні випробування, обов’язкові для кожного екземпляра, хоча зазвичай це не останній етап перед тим, як конкретний двигун допускають до використання, наприклад, також проводяться і вогневі випробування після повного складання. Повідомляється, що інциденти в ході прийомних випробувань іноді трапляються.

    Тим часом, ULA намагається вирішити проблеми з власним Vulcan Centaur. Важка ракета мала стартувати на початку травня для відправлення до Місяця приватного посадкового модуля, але дату старту було перенесено після того, як верхній ступінь вибухнув під час тестування 29 березня. Тепер невідомо, коли старт таки відбудеться — ракети чекають модифікації. Про Vulcan Centaur розробники обіцяли розповісти 13 липня.

    Ще одній ракеті з BE-4 – New Glenn компанії Blue Origin теж ще доведеться полетіти. Дебютний запуск планувався на 2020 рік, але затримки з розробкою BE-4 змусили компанію змінити розклад. Нещодавно Blue Origin відмовилася назвати нову дату запуску.



    • інші новини