Американські вчені винайшли спосіб підводної навігації без GPS

    494

    Хоча GPS та інші супутникові системи ефективно використовуються для визначення координат на землі, під водою ці системи неефективні. Вчені з Університету штату Іллінойс Урбана-Шампейн знайшли спосіб визначення місця розташування, проаналізувавши моделі підводної поляризації світла.

    Якщо системи GPS визначають розташування користувача на суші за допомогою сигналів кількох супутників, то під водою такі радіосигнали вкрай слабкі та нестійкі навіть на відносно невеликій глибині. Внаслідок цього технологію не можуть використовувати ні дайвери, ні підводні човни або інші об’єкти.

    При цьому сонячне світло проникає значно глибше, ніж радіохвилі, хоча і поляризується у воді, причому напрямок поляризації багато в чому залежить, наприклад, від кута, під яким світло падає на поверхню, а це, у свою чергу, залежить від дати, часу дня, а також географічного розташування.

    Команда університету зробила близько 10 млн фотографій підводною камерою зі спеціальною оптикою у кількох локаціях — як у США, так і, наприклад, у Північній Македонії. Фотографії робили у різних умовах, у різні дати, на різних глибинах та у різний час доби. Після цього їх використовували для тренування нейромережі, щоб виявити передбачувані моделі поляризації з урахуванням цих факторів.

    В результаті нейромережа навчилася розпізнавати за підводними фото координати з точністю до 40-50 км, хоча з розвитком технологій точність значно підвищиться. Система діє на максимальній глибині до 300 м — глибше світло майже не проникає.

    Тим не менш, потенційно технологія дозволяє визначати координати під водою як у відкритому океані, так і, наприклад, у чистих або каламутних водоймищах на суші, вдень, вночі або на глибині. Звіт про результати дослідження автори нещодавно опублікували у журналі eLight.



    • інші новини