На дні океану виявили сліди 9000-річної цивілізації

    7598

    Учені з австралійського Університету Фліндерса провели повноцінне обстеження морського дна біля узбережжя Пілбара в Західній Австралії. Результати підтвердили висунуте раніше припущення про те, що на дні є затоплена археологічна пам’ятка. Про це йдеться у журналі Quaternary Science Reviews.

    Дослідники встановили, що морське дно насправді є затопленим культурним ландшафтом, який, на їхню думку, має розглядатися як об’єкт охорони відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про охорону підводної культурної спадщини.

    Підводні археологи виявили численні сліди давньої цивілізації. Кам’яні реліквії наразі знаходяться на глибині до 14 метрів. Вчені вважають, що в далекому минулому тут була суша. Вік виявлених на дні артефактів становить щонайменше 9000 років. Цей район був заселений у пізньому плейстоцені та ранньому голоцені, але потім, ймовірно, після закінчення льодовикового періоду, він був затоплений внаслідок підйому рівня моря.

    Підводне дослідження вчені провели за допомогою технології лазерного сканування та 3D-моделювання. Крім того, підводні археологи неодноразово самі поринали на морське дно.

    Як повідомлялось, учені знайшли польський «Стоунгендж», якому близько 6000 років.