Капсула SpaceX Dragon із учасниками приватної місії Ax-2 відстикувалася від МКС та повернулася на Землю

    368

    Чотири астронавти, які брали участь у приватній космічній місії Ax-2, повернулися з МКС на Землю сьогодні, о 06:04 за київським часом (03:04 GMT), завершивши десятиденну подорож, що включала вісім днів перебування на космічній станції. Капсула, що отримала ім’я Freedom, приводилася в Мексиканській затоці поблизу узбережжя Флориди.

    Місія виконувалася SpaceX на замовлення х’юстонської Axiom Space. Це вже друга приватна місія із польотом до МКС, організатором якої виступила компанія. Ax-1 була виконана у квітні 2022 року. Попередня місія стала першим польотом до МКС із повністю «приватною» командою.

    Командиром Ax-2 була Пеггі Вітсон (Peggy Whitson) – колишній астронавт NASA, яка тепер працює керівником пілотованих польотів в Axiom Space. Другий астронавт Джон Шоффнер (John Shoffner) заробив статок на міжнародних телеком-проектах, а Саудівська Аравія заплатила за політ Райана Барнаві (Rayyanah Barnawi) — льотчика-винищувача саудівських ВПС та Алі АльКарні (Ali AlQarni) біолога.

    До цього з Саудівської Аравії в космос літав лише принц Султан бін Салман Аль Сауд (Sultan bin Salman Al Saud), який брав участь у польоті на шатлі Discovery ще 1985 року. Відомий і ще один примітний факт про екіпаж – Вітсон провела в космосі більше часу, ніж будь-який інший американець і будь-яка інша жінка (ще до польоту її особистий “лічильник” налічував 665 днів).

    “Ці хлопці, вони запросили нас на борт. І вони дуже сильно допомогли нам, а також були дуже ввічливими та добрими. І ми дуже цінуємо все це, доки ми були там, ми відчували себе, як удома. Дякую вам, і я повернуся!”, – заявила Вітсон, котра, схоже, не має наміру відмовлятися від космічних польотів і в майбутньому.

    Скоро до МКС полетять нові SpaceX Dragon – якщо все йтиме так, як планується. Роботизована вантажна версія капсули має вирушити до станції 3 червня, а Crew Dragon Endurance доставить чотирьох осіб до МКС під час місії SpaceX Crew-7 на замовлення NASA, політ запланований на серпень.