Зонд InSight записав звук падіння метеороїдів на Марс

    378

    Вченим NASA вдалося записати звук зіткнення метеороїда, що впав, з поверхнею Марса. У вересні минулого року прилад InSight американської космічної агенції зафіксував, з яким звуком метеороїд, що розділився на кілька частин при вході в марсіанську атмосферу, врізався в поверхню Червоної планети. Удар був такий сильний, що на поверхні Марса залишилися виразні сліди падіння.

    Звук, що булькає, пояснюється тим, що звукові хвилі від удару поширювалися через суху атмосферу Марса. У певних умовах, наприклад, у пустелях Землі, нижчі звуки поширюються швидше, ніж високі.

    “Спостерігач, що знаходиться поряд з місцем удару, почує “вибух”, у той час як хтось, що знаходиться за багато миль, спочатку почує басові звуки, що створюють булькання”, – пояснили в блозі NASA.

    За допомогою інформації InSight, вчені змогли точно визначити місце, де, на їхню думку, частини небесного тіла врізалися в ґрунт. Відправивши до нього для перевірки марсіанський орбітальний апарат вони виявили три кратери.

    Апарат InSight здійснив посадку на поверхню Марса в 2018 році і з того часу зафіксував цілу низку «марсотрусів» з різною амплітудою. Ця інформація допомагає вченим у вивченні процесів, що відбуваються у надрах Червоної планети. Використання даних апарата InSight також дозволяє скласти уявлення про те, що відбувається в безпосередній близькості від планети. Принаймні його прилади змогли вловити звук вибуху метеороїда при вході в атмосферу Марса.

    Джерело: The Verge



    • інші новини