Ізраїльські вчені створили нову корисну технологію: подробиці

    1403

    Екологам з Університету Бен-Гуріона в Негеві вдалося розробити метод перетворення небезпечних стічних вод промислових об’єктів на цінні ресурси.

    Вчені, яких очолив аспірант лабораторії доктора Одеда Ніра, показали замкнутий процес, що дозволяє зменшувати обсяг токсичних стічних вод заводу з виробництва фосфорної кислоти на 90% та перетворювати їх на добрива.

    Про це повідомляє портал ChemEurope.

    Технологію розробили за підтримки гранту міністерства науки та технологій Ізраїлю в Інституті дослідження води (підрозділи Інституту дослідження пустель у кампусі Сде-Бокер Університету Бен-Гуріона).

    «Під час виробництва фосфорної кислоти утворюється багато промислових стічних вод, які неможливо ефективно очистити через низький pH і високий потенціал осадження. Сьогодні стічні води зазвичай зберігаються у ставках-випарниках. Однак, вони схильні до проривів, витоків і затоплення», – розповів доктор Одед Нір.

    Експерт нагадав, що кілька років тому трапилася катастрофа, внаслідок якої у питному струмку опинилися мільйони кубометрів кислих стічних вод. Команді вчених вдалося розробити альтернативний 3-етапний процес очищення стічних вод від фосфорної кислоти. До нього входить селективний електродіаліз, зворотний осмос і нейтралізація, а також він не прив’язаний до кислотності, солоності та жорсткості стічних вод.

    Згідно з результатами лабораторних випробувань, завдяки технології вдалося на 90% очистити токсичні відходи, які перетворилися на чисту воду. Звідти витягли цінні кислоти – основний інгредієнт промислових добрив, поширених по всій планеті.

    Через застосування нового методу також не утворилися помітні мінеральні відкладення, які можуть псувати мембрани. На думку вчених, нова технологія вийшла стійкою та техніко-економічно життєздатною, тому що потреба в енергії для її застосування має низькі показники.

    «Цей процес дуже багатообіцяючий, і ми закликаємо учасників галузі вивчити його потенціал та застосовність на своїх заводах», – розповів один із авторів дослідження доктор Рой Бернштейн.

    Джерело: chemeurope.com