Зонд-камікадзе NASA DART випустив кубсат для спостереження за ударом по астероїду з боку

    1079

    До найдорожчого в історії Землі краш-тесту залишилося вісім днів. Зонд-камікадзе NASA DART масою 550 кг та розмірами як невеликий холодильник має врізатися 27 вересня у 160-метровий астероїді Діморф. Першим свідком рукотворної катастрофи стане італійський кубсат LICIACube, який днями відокремився від зонда та почав стежити за подіями збоку.

    Кубсат LICIACube формату 6U розмірами 10×20×30 см відокремився від зонда DART 11 вересня. На борту апарата дві камери: одна з широким, а друга з вузьким полем зору. Кубсат трохи відстане від зонда-камікадзе, щоб зафільмувати його удар по астероїду, зафіксувати рівень викиду пилу в результаті удару і зробити знімок рукотворного кратера з висоти приблизно 55 км. Потім LICIACube понесеться в космічний простір і кане у вічність – гальмувати і виходити на орбіту навколо цільового астероїда у нього ресурсів немає, і вони не передбачалися.

    Місія NASA DART має перевірити можливість землян кінетично вплинути на небезпечні для нашої планети астероїди. Барвисті «феєрверки» у вигляді ядерних ударів по астероїдах залишимо фантастичним творам. Утворений рій осколків у такому разі буде схожим на постріл в упор з дробовика. Точкові удари з можливістю змінити небезпечну траєкторію астероїдів виглядають краще — уламків буде мало, а траєкторія зміниться на безпечну. Принаймні так виглядає теоретично. Наскільки це працює на практиці, ми зможемо дізнатися через кілька днів.

    Очікується, що удар по Діморфу у подвійній системі астероїдів досить помітно змінить орбіту малого тіла навколо великого. Зміни мають бути помітні в телескопи. Докладніше місце катастрофи має бути вивчене під час місії Hera. Зонд Hera з двома кубсатами на борту має вирушити в систему з Діморфом наприкінці 2024 року. Очікується, що проєкт Hera буде остаточно опрацьовано до кінця поточного року.

    Системи навігації зонда DART в особі камери DRACO вже стежать за системою з астероїдом Діморф, але поки що зонд керується командою із Землі. Днями ця ситуація зміниться – DART візьме управління на себе для точного наведення на ціль.

    Джерело: NASA