Наприкінці вересня Юпітер опиниться на мінімальній за 70 років відстані від Землі

    2008

    Національне управління США з повітроплавання та дослідження космічного простору (NASA) повідомляє про те, що 26 вересня Юпітер опиниться в опозиції, що створить найбільш сприятливі умови для спостереження цього газового гіганта із Землі.

    Опозиція виникає коли астрономічний об’єкт сходить на сході, а Сонце заходить на заході. У результаті об’єкт, що спостерігається, і Сонце знаходяться на протилежних сторонах Землі.

    Опозиція Юпітера відбувається кожні 13 місяців, завдяки чому планета здається більшою і яскравішою, ніж у будь-яку іншу пору року. Однак наприкінці поточного місяця газовий гігант опиниться на мінімальній відстані від Землі за останні 70 років.

    Максимальне зближення Юпітера з нашою планетою рідко збігається з опозицією, а отже, цьогорічні види будуть особливо красивими. Зазначається, що 26 вересня газовий гігант опиниться на відстані 587 млн ​​км від Землі. Для порівняння: найбільша відстань між планетами становить приблизно 966 млн. км.

    Астрономи відзначають, що в хороший бінокль повинні бути видні смуги (принаймні центральна смуга) і три або чотири супутники галілеєвих. При використанні аматорського телескопа можна буде розглянути Велику червону пляму на Юпітері – найбільший атмосферний вихор у Сонячній системі. Утворення було відкрите ще 1665 року. Розміри вихору досягають 40–50 тис. кілометрів завдовжки та 13–16 тис. кілометрів завширшки.

    Джерело: NASA