Rocket Lab здійснила тридцятий старт ракети Electron – на орбіту виведено японський супутник

    241

    Крім компанії SpaceX, що поступово перетворюється на суперкорпорацію, успішно функціонує і ряд інших аерокосмічних бізнесів, включаючи Rocket Lab, яка нещодавно відзначила значний ювілей. У четвер, 16:38 EDT ракета-носій Electron втридцяте за історію компанії відправила на орбіту з космодрому в Новій Зеландії корисний вантаж. Цього разу йдеться про комерційного супутника-радару.

    Супутник Strix-1 запущений на замовлення японської компанії Synspective і виведений на орбіту за 563 км над Землею, як і планувалося, через 53 хвилини після старту. Місія досить претензійно названа The Owl Spreads Its Wings – “Сова розправляє крила” з посиланням на назву вантажу.

    Апарат Strix-1 є першим супутником Synspective для угруповання радарів із синтезованою апертурою (SAR), здатним відзначати буквально міліметрові зміни на поверхні Землі незалежно від погодних умов на планеті у будь-який час дня та ночі. Відомо, що Rocket Lab вже доставляла на орбіту супутники сімейства Strix у грудні 2020 року та лютому 2022 року.

    Керівництво Rocket Lab назвало цей запуск знаковою місією. Це 30-й політ ракети Electron, що доставляє в космос 150-й супутник і використовує 300-й двигун Rutherford. Запуск відбувся після успішної (з застереженнями) відправки до Місяця зонда NASA CAPSTONE. Крім того, компанія має намір відправити для пошуку життя на Венері одну або кілька експедицій у найближчі роки.

    У майбутньому Rocket Lab планує зробити перший ступінь прискорювача Electron придатним для повторного використання. Фактично вона вже успішно випробувала працездатний варіант її повернення під час травневої місії There and Back Again (Туди і назад).

    Джерело: Space