Perseverance натрапив на джерело органічних речовин у дельті стародавньої річки на Марсі

    1601

    Марсохід Perseverance продовжує рух поверхнею Марса, збираючи зразки гірських порід у районі стародавньої дельти річки у кратері Єзеро. Як повідомляє NASA, у зібраних зразках ґрунту виявлено безліч органічних молекул, що містять вуглець, які можуть вказувати на те, що в цьому місці 3,5 млрд років тому потенційно могло бути середовище.

    “Породи, які ми досліджували у дельті, мають найвищу концентрацію органічної речовини, яку ми колись виявляли під час місії”, – зазначив Кен Фарлі (Ken Farley), науковий співробітник проекту Perseverance у Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені.

    Завдання марсохода, що здійснив посадку на Червоній планеті 18 місяців тому, включає пошук ознак стародавнього мікробного життя. Для цього Perseverance збирає зразки гірських порід, які можуть потенційно містити органічні сполуки. З 7 липня марсохід здобув 4 зразки ґрунту в кратері Єзеро, а всього вже було взято 12 зразків гірських порід Марса.

    Осадові породи в дельті стародавньої річки містять складні органічні молекули, які називаються ароматичними сполуками, а також глини та сульфатні мінерали, які можуть утворюватися при взаємодії води з гірськими породами.

    “Справді важливо, що в ній (осадовій породі) є сульфат, а також глини, тому що це означає, що ця порода має високий потенціал для збереження біосигнатур (ознак життя)”, – повідомив дослідник Девід Шустер (David Shuster) з Каліфорнійського університету у Берклі під час прес-конференції американської космічної агенції.

    Втім, робити якісь висновки поки що рано, оскільки лише дослідження зразків у лабораторних умовах на Землі дозволить говорити про щось певне. Старт місії доставки взятих зразків на Землю запланований на 2027 рік.

    Джерела: nasa.gov