В мережі з’явилося відео з супутниками SpaceX Starlink, які пролітають на фоні полярного сяйва

    1938

    Раніше цього місяця учасники туристичної групи The Aurora Chasers займалися спостереженням за полярним сяйвом неподалік міста Фербанкс, розташованого в центральній частині Аляски. В якийсь момент на тлі чарівного зеленого свічення на небі з’явилася низка супутників SpaceX Starlink, які були зафіксовані на камери туристів.

    Екскурсовод Ронн Мюррей (Ronn Murray) розповів, що супутники Starlink цього місяця було добре видно в нічному небі Аляски двічі. Він спостерігав їх 1 та 2 вересня у нічний час.

    “Ми бачили це, коли возили гостей спостерігати полярне сяйво. Це було справді красиво”, – розповів Ронн Мюррей.

    Останні роки супутники Starlink стали предметом пильної уваги астрономічної спільноти, представники якої не раз говорили, що космічні апарати SpaceX заважають науковій діяльності через високу яскравість. У відповідь SpaceX почала затемнювати поверхні деяких супутників, але це переконало астрономів, які продовжують висловлювати невдоволення, особливо враховуючи швидкі темпи нарощування угруповання Starlink.

    Згідно з наявними даними, на даний момент SpaceX вивела на орбіту понад 3200 супутників Starlink. Крім того, компанія має дозвіл на запуск ще 12 тис. космічних апаратів. Помічену на Алясці партію супутників Starlink було запущено в космос 31 серпня. З того часу SpaceX провела ще три космічні пуски, в рамках яких угруповання Starlink поповнилося десятками нових апаратів.

    Джерело: Space