Інтернет Starlink з’явився в Антарктиді: SpaceX добилася покриття на всіх континентах

    106

    Компанія SpaceX довго рекламувала свій інтернет Starlink як рішення, здатне забезпечити зв’язком людей із найвіддаленіших куточків світу. Тепер широкосмуговий супутниковий доступ з’явився на американській антарктичній станції Мак-Мердо — одному з найвідокремленіших людських поселень на Землі.

    Мак-Мердо діє у рамках програми United States Antarctic Program (USAP). Національний науковий фонд США повідомив про тестування Starlink нещодавно встановленого на станції терміналу – це забезпечить вченим підвищену пропускну здатність у зв’язку із заокеанськими колегами.

    Використання інтернету Starlink в Антарктиді стало важливою віхою для SpaceX — тепер зв’язок, що надається компанією, присутній на всіх шести континентах, і в таких віддалених регіонах він забезпечений «лазерною» мережею зв’язку оператора. SpaceX вже вивела понад 3200 супутників на низьку навколоземну орбіту. Відомо, що компанія отримала дозвіл від американського регулятора на запуск ще 12 тисяч супутників і подала заяву на виведення на орбіту ще 30 тисяч міжнародного регулятора.

    З наступного року очікується початок впровадження супутників нового покоління — Starlink Version 2, більших і продуктивніших, ніж присутні на орбіті. За словами засновника SpaceX Ілона Маска (Elon Musk), нові апарати забезпечать пряму взаємодію зі звичайними смартфонами. Зокрема, нещодавно повідомлялося, що про надання такого сервісу SpaceX уклала угоду з американським мобільним оператором T-Mobile у рамках проєкту Coverage Above and Beyond.

    За словами Маска, успіх Starlink має критичне значення для довгострокових цілей SpaceX, оскільки доходи, які приносять супутникове угрупування, допомагають фінансувати проєкт Starship — будівництва корабля, призначеного для польотів на Місяць і Марс. Більше того, Starship передбачається використовувати і для виведення на орбіту супутників Starlink.

    Втім, навіть наявність терміналу Starlink не завжди гарантує стійкий зв’язок. Наприкінці минулого місяця зареєстровано глобальний збій супутникового зв’язку компанії, який тривав кілька годин.

    Джерело: Space