Вчені незадоволені супутником SpaceX, запущеним кілька днів тому

    3538

    Запущений супутник BlueWalker 3 є надто потужним і яскравим. Через це вчені побоюються, що зображення нічного неба зміниться, що ускладнить спостереження та вивчення космічних об’єктів.

    У суботу, 10 вересня, був запущений новий величезний комерційний супутник зв’язку BlueWalker 3 на ракеті SpaceX. Зараз вчені відзначають, що цей супутник надто яскравий і став найосліплюючішим об’єктом на небі, за винятком Місяця та Сонця.

    Це викликає в експертів глибоке занепокоєння. Вони побоюються, що світло від цього масивного та яскравого об’єкта унеможливить спостереження за космічними тілами.

    Апарат був випущений компанією AST SpaceMobile з Техасу та є експериментальним комерційним супутником стільникового зв’язку. При вазі в 1,5 тонни, BlueWalker 3 став найбільшим із колись випущених на орбіту супутників. Його мета – розгорнути антену довжиною 8 метрів. Саме цей величезний об’єкт викликав занепокоєння вчених.

    Фактично супутник BlueWalker 3 ризикує стати одним із найяскравіших об’єктів після Сонця та Місяця, посівши третє місце замість Венери. До того ж, стало відомо, що компанія AST SpaceMobile у наступному році планує розпочати запуск понад 100 масивних супутників під назвою BlueBirds, які будуть вдвічі більшими за BlueWalker 3.

    “Чим яскравіше світло від цих об’єктів, тим більше шкоди вони завдають зображенню нічного неба”, – пояснили експерти.

    Джерело: cursorinfo.co.il