Астрофізик розповів, коли людство знайде позаземне життя

    191

    Саша Кванц, астрофізик зі Швейцарського федерального технологічного інституту повідомив, що люди виявлять позаземне життя протягом наступних 25 років.

    За словами вченого, людині вже відомі понад 5 000 екзопланет, на десятках з яких цілком імовірно може існувати життя. При цьому наука не стоїть на місці, астрономи щодня знаходять нові об’єкти далеко за межами нашої Сонячної системи.

    Дослідники мають відкрити ще багато екзопланет, щоб знайти ту саму «інопланетну Землю», де знайдуться живі істоти. Згідно з розрахунками вчених, у галактиці Чумацький шлях більш ніж 100 мільярдів зірок, і кожна має як мінімум одну планету-компаньйона. Багато які з них розташовані від своїх світил на тій самій відстані, що й Земля від Сонця, тому там цілком може бути рідка вода – одна з головних умов для життя.

    Поки що важко сказати, чи є у таких планети придатна для життя атмосфера, але відповісти на це питання незабаром дозволять новітні технології, вінцем яких уже став телескоп Джеймс Вебб.

    Проект найбільшого у світі телескопа ELT. Зображення: ESO

    Щоправда, одного такого телескопа недостатньо – пристрій заточений під пошук найстаріших зірок, і з його допомогою важко знайти землеподібні планети. Щоб заповнити цей недолік, вчені вже займаються розробкою спектрографа середнього інфрачервоного діапазону METIS, який стане частиною надзвичайно великого телескопа (ELT).

    Створення системи ELT відбувається зараз, у Чилі, проект закінчать до кінця 2020-х. ELT буде обладнаний сегментним дзеркалом діаметром 39,3 м, що складається з 798 шестикутних частин. Головна мета телескопа – виявлення планет земної групи.

    Також астрофізик Кванц відзначив іншу перспективну програму пошуку життя за межами Сонячної системи, яка отримала назву LIFE (Large Interferometer for Exoplanets). Це космічний телескоп-інтерферометр, який вивчатиме далекі екзопланети та займатиметься пошуками молекул, які могли виробляти інопланетні організми.

    Візуалізація інтерферометра LIFE. Зображення: Astronomy & Astrophysics

    Астрофізик вважає, що необхідно отримати детальну картину хімічних реакцій та зовнішніх умов, які максимально підходять під критерії пошуку життя у космосі. Це дасть вченим можливість вибрати найпріоритетніші напрями для глибоких досліджень.

    LIFE все ще знаходиться на ранній стадії розробки, але, ймовірно, він буде схвалений, побудований і введений в експлуатацію в позначені астрофізиком 25 років.