NASA відправить на МКС прототип хірургічного робота

    103

    NASA забезпечить фінансову допомогу дослідницькому проєкту створення робота, призначеного для виконання хірургічних операцій — машина відправиться на Міжнародну космічну станцію в 2024 році.

    Механізм отримав назву MIRA (Miniaturized In vivo Robotic Assistant – “Мініатюрний роботизований асистент для операцій на живому організмі”), за його створення відповідає стартап Virtual Incision, створений на базі Університету Небраски в Лінкольні. Робота над проєктом під керівництвом професора Шейна Фарітора (Shane Farritor) триває майже 20 років. Минулого року машина добре проявила себе при операції з резекції товстої кишки з єдиним розрізом пупка. При земних операціях управлінням MIRA в реальному часі займаються хірурги.

    На орбіті хірургією робота займатися поки не довірять — він в автономному режимі розрізатиме гумові стрічки та одягатиме металеві кільця на дріт. Імітація рухів при реальних операціях допоможе дослідникам зрозуміти, чи можна буде колись використати подібне рішення, якщо одному з членів екіпажу знадобиться хірургічне втручання. MIRA поки готовий проводити операції самостійно, але варіант із дистанційним управлінням творцями проєкту не розглядається: проєкт на орбіті підготує робота до виконання завдань за умов далекого космосу.

    Розробники припускають, що в космосі він поводитиметься інакше, а будь-який збій, люфт в умовах невагомості може мати серйозні наслідки. Вченим належить вирішити, як забезпечити оптимальні умови для його транспортування, щоб він дістався орбіти в безпеці. Наступний рік піде на створення транспортабельного прототипу, здатного поміститися в коробку розміром з мікрохвильова піч, а також написання програмного забезпечення для автономної роботи MIRA.

    У ході майбутнього польоту на орбіту інженери хочуть вивчити особливості роботи машини за умов невагомості. У перспективі — через 50 або 100 років — роботи на кшталт MIRA мають увійти до стандартної комплектації космічного корабля на той випадок, якщо, наприклад, у одного з членів екіпажу загостриться апендицит.

    Джерело: theregister.com