Марсохід Perseverance зібрав 11 пробу марсіанського ґрунту

    86

    У спробі виявити ознаки життя на Марсі ровер Perseverance вже в 11-й раз зробив забір ґрунту на Червоній планеті. Про це повідомили фахівці, що працюють з апаратом NASA, в черговий раз торкнувшись питання про доставку зразків марсіанського ґрунту на Землю.

    «Захоплюючі новини: нещодавно я не просто зробив новий забір породи (11-й) — ми також збираємось доставити зразки назад на Землю. До мене в безпрецедентній команді може приєднатися нова група роботів (включаючи гелікоптери нового покоління)!», – написали минулого понеділка інженери американського космічного агентства в Twitter від імені самого Perseverance.

    Минулого тижня американське та європейське космічні агентства вирішили, що основною одиницею для збору зразків ґрунту буде виключно Perseverance, а допомога європейського марсоходу вже не знадобиться — резервною силою будуть два нові вертольоти. Черговий зразок є осадовою породою, яка може містити біомаркери або ознаки життя. Perseverance може проводити попередній аналіз і самотужки, проте арсенал його інструментів обмежений, тому вчені намагаються знайти максимально ефективний спосіб доставки зразків на Землю для детального вивчення.

    Спільна американська та європейська місія з відправки зразків на Землю має стартувати на Марс у 2028 році. До того моменту Perseverance продовжить проводити паркан у кратері Езеро і знайде найбільш підходяще місце для посадки місії з відправки ґрунту на Землю. Після посадки Perseverance доставить зібрані матеріали на невелику ракету Mars Ascent Vehicle (MAV), яка відправить їх на орбітальний апарат.

    Арсенал Perseverance включає 43 пробірки, 38 з яких будуть наповнені ґрунтом – оператори виконають забір найбільш перспективних зразків, намагаючись не витрачати контейнери даремно. Марсохід здійснив посадку у лютому минулого року, а паркан першого зразка він зробив лише у вересні. Зараз ровер досліджує передбачувану дельту річки — є ймовірність, що тут виявляться сліди життя.

    Джерело: space.com



    • інші новини