Китай запустив супутник квантового зв’язку нового покоління для розгортання глобальної захищеної мережі

    156

    Вчора нова китайська твердопаливна ракета «Лицзянь-1» вивела на орбіту шість експериментальних супутників, один із яких виявився супутником квантового зв’язку нового покоління. Декілька таких супутників забезпечать глобальну надзахищену мережу для 100 абонентів у будь-якому куточку Землі. Подібної системи зв’язку немає в світі. Китай стане першою країною із абсолютно захищеними глобальними комунікаціями.

    Квантовий розподіл ключів гарантує найвищий ступінь захисту інформації. Ключі кодуються в квантових станах елементарних частинок, зокрема фотонів, і відразу компрометуються при спробі перехоплення. Це фундаментальна властивість квантової механіки, обійти яку неможливо через незаперечність законів фізики. Такі системи передають інформацію одиночними фотонами, що потребує унікальної апаратури. І тим більше це стосується супутникових платформ, ключі на які треба передати оптичним каналом у сніг, дощ, туман і навіть вдень, коли Сонце глушить все на світі.

    Перший у світі супутник для квантового розподілу ключів у космос запустили китайці ще 2016 року. З того часу цей більш ніж 600 кг апарат — Mozi («Мо-цзи») — був неодноразово випробуваний у справі та довів працездатність концепції. Новий супутник квантового зв’язку — Jinan 1 («Цзінань-1») — важить лише 100 кг і може генерувати квантово-розподілені ключі зі швидкістю на два–три порядки швидше, ніж «Мо-цзи».

    Апарат “Мо-цзи” через перешкоди з боку Сонця не міг працювати вдень. Новий супутник може працювати вдень і вночі за будь-якої погоди, генеруючи одиночні фотони та успішно заплутуючи їх для створення квантово-захищених каналів зв’язку. Найближчим часом Китай планує вивести на орбіту ще кілька подібних супутників, щоб створити глобальну квантову мережу щонайменше для 100 абонентів одночасно з будь-яких куточків Землі.

    «Це також важливий крок. Завдяки йому Китай став першою країною у світі, яка досягла квантового розподілу ключів у режимі реального часу між супутником і Землею за допомогою мікро-нано супутника та мініатюрних наземних станцій», — йдеться у заяві.

    Зазначимо, супутники на кшталт «Цзинань-1» виводитимуться на низьку навколоземну орбіту, що вимагатиме цілого угруповання, але створить канали із швидкістю реакції та передачі. Покрити всю Землю лише трьома супутниками квантового зв’язку можна лише розмістивши платформи на геостаціонарну орбіту на висоту до 36 тис. км. Проблемою залишається низька швидкість зв’язку з такими платформами з погляду швидкості генерації ключів. Виходом може стати створення пулу з ключів, що постійно генеруються, над чим у Китаї також ведуться роботи.

    Джерело: scmp.com