Blue Origin провела четвертий суборбітальний туристичний політ

    175

    Blue Origin успішно реалізувала місію NS-20, у рамках якої корабель New Shepard із шістьма туристами на борту здійснив суборбітальний політ. Для компанії Джеффа Безоса (Jeff Bezos) це четвертий комерційний політ в історії та перший цього року.

    Пуск відбувся з майданчика космодрому Blue Origin у Західному Техасі о 09:58 за місцевим часом (16:58 за київським часом). Через деякий час після старту відбулося відділення ступені ракети-носія, а капсула з космічними туристами продовжила рух і на кілька хвилин туристи опинилися в невагомості. Потім капсула повернулася в атмосферу і за допомогою парашутної системи здійснила м’яку посадку, піднявши повітря клуби пилу.

    До складу екіпажу корабля New Shepard у четвертому суборбітальному польоті увійшли бізнесмен Марті Аллен (Marty Allen), глава компанії Tricor International Марк Хейгл (Marc Hagle) зі своєю дружиною Шерон Хейгл (Sharon Hagle), підприємець Джим Кітчен (Jim Kitchen), керівник Space Technologies Джордж Нілд (George Nield) та один із розробників корабля New Shepard Гері Лай (Gary Lai).

    “Це найкрасивіша річ, яку я коли-небудь бачила”, – сказала Шерон Хейгл після виходу з капсули.

    «Фотографії не передають цього належним чином. Просто приголомшлива подорож, гострі відчуття на все життя», – сказав Джордж Нілд після приземлення.

    Попри те, що нинішня місія мала ім’я NS-20, Blue Origin провела лише четвертий політ з екіпажем на борту – багато місій були випробувальні. Попередній суборбітальний політ компанія здійснила у грудні 2021 року. Зазначимо, що компанія не розкриває ціни на квитки, що дозволяють стати членом екіпажу New Shepard. Головний конкурент Blue Origin у сфері суборбітального туризму в особі компанії Virgin Galactic, яка також провела чотири польоти з пасажирами, зараз продає квитки по $450 тис. за місце.

    Джерело: space.com