Німецькі вчені з’ясували, що захищає перелітних птахів від перегріву

    862

    Вчені з Інституту орнітології Макса Планка в Німеччині встановили, чому перелітні птахи мають бліде оперення. Ця особливість розвинулася у процесі еволюції, щоб захистити пернатих від перегріву, повідомляє Current Biology.

    Такі птахи, як піщанки та кулики, щороку долають тисячі кілометрів, щоб знайти найкращі умови для харчування, розмноження та вирощування пташенят. У цей час вони часто піддаються впливу екстремальних погодних умов і можуть довго перебувати під прямим сонячним промінням.

    Бліде оперення поглинає менше світла, ніж темне. Отже, його власники менше ризикують отримати тепловий удар, підсумували вчені.

    За оцінками вчених, близько 4000 видів птахів (приблизно 40% від загальної кількості птахів у світі) здійснюють регулярні міграції. У північних регіонах, таких як Канада або Скандинавія, більшість птахів відлітають на південь, рятуючись від зими. У помірних районах, таких як Великобританія, мігрує близько половини видів, включаючи зозуль, стрижів та інших пожирачів комах, тому що вони не можуть знайти достатньої кількості їжі.

    Автори дослідження зіставили колір оперення птахів та його міграційну поведінку. Виявилося, що найсвітліше оперенням мають пернаті, які мігрують на далекі відстані. Ті, хто робить короткі перельоти або взагалі не мігрує, мають темніше забарвлення.

    «Ми вважаємо, що у мігруючих видів вибирається світліше забарвлення оперення, тому що воно знижує ризик перегріву при впливі сонячних променів. Це особливо важливо для видів, які здійснюють тривалі перельоти, під час яких вони не можуть зупинитися, щоб відпочити в тіні», – наголосили вчені.

    Цей ефект спостерігався практично у всіх досліджених видів: дрібних, великих, водоплавних та наземних. Також вчені встановили, що вдень птахи літають набагато вище, ніж уночі. Ймовірно, охолоджене повітря допомагає уникнути перегріву.



    • інші новини